Webové sídlo obce Závod!|piatok, 26 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Závod je už zaradený do siete celoštátneho varovného elektronického systému

Závod je už zaradený do siete celoštátneho varovného elektronického systému 

V našej obci je už dokončená montáž varovného systému Pavian a zároveň je aj zaradený v sieti celoštátneho varovného systému.

Sirény varovného systému sú umiestnené na dvoch miestach.

Ovládanie elektronických sirén:
Na schodoch do Kultúrneho domu je umiestnená ovládacia jednotka oboch sirén, do ktorej je nutné sa prihlásiť čipom. Ak by niekto otvoril ovládaciu jednotku bez prihlásenia, alebo by bola otvorená násilím, spustí sa alarm, ktorý bude kontaktovať operačný dispečing a ten vyšle k nej políciu. V praxi to znamená, že ak bude napríklad požiar stačí zavolať na 150 alebo 112 a dispečing spustí sirénu priamo v Závode, aby varovalo obyvateľstvo. Dispečing zároveň vyšle hasičskú jednotu a kontaktuje aj našich dobrovoľných hasičov. Okrem požiarov tieto sirény budú spúšťané na diaľku aj pri ohrození obyvateľstva pri iných živelných pohromách. Ovládacia jednotka je vybavená aj mikrofónom pre mimoriadne varovania.

Hlavná siréna je na budove Kultúrneho domu, ktorú je vidno už z cesty.

Sekundárna siréna je umiestnená na začiatku obce pri firme Damonax na stĺpe, ktorá je ovládaná z budovy Kultúrneho domu alebo diaľkovo z dispečingu.

Výhodou elektronických sirén je, že piatkové skúšky elektronických sirén prebiehajú len 2x ročne hlasitou skúškou a to v júni a v decembri. Inak je test elektronických sirén vždy v tichom režime, na rozdiel od hlasitých skúšok motorických sirén, ktoré sú každý druhý piatok v mesiaci.

Prvá hlasitá skúška z nových sirén bude v piatok 10.12.2021. 
(Mimoriadne aj keď je vyhlásený núdzový stav.)

Motorická siréna je v obci umiestnená priamo na hasični. Táto siréna ostáva ďalej funkčná a bude sa používať ako doteraz. V praxi to znamená, že v prípade požiaru je možné túto sirénu spustiť priamo na budove Hasičskej zbrojnice a privolať miestnych dobrovoľných hasičov.


Ministerstvo vnútra SR buduje sieť varovných systémov po celom Slovensku postavených na elektronických sirénach, ktoré sú riadené diaľkovo. 

Podrobnosti sme už spomínali v predchádzajúcom článku. TU.