Webové sídlo obce Závod!|utorok, 23 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Spomienkové stretnutie pietneho aktu obetiam druhej svetovej vojny 7.apríla 2015 o 18,00

Spomienkové stretnutie pietneho aktu obetiam druhej svetovej vojny 7.apríla 2015 o 18,00 

Pomník 3.apríla 1945 podvečer prišlo do dediny niekoľko tankov a pancierových áut s nemeckými vojakmi, jednou batériou delostrelectva a oddielom SS. Stiahli sa do lesa na hornom konci.

V noci 4. apríla počuť kanonádu smerom od Lakšárskej Novej Vsi a detonácie munície v skladoch v Pláňave, vidieť aj požiare benzínových skladov. Ráno 5. apríla okolo 4.OO hodiny rannej prichádzajú ešte za šera prví červenoarmejci. Sú to kozáci na koňoch, pešiaci a oddiel protitankového delostrelectva. Prišli smerom…..

….. čítate udalosti odohrávajúce sa pred 70- timi rokmi v Závode. Oslobodenie a koniec vojny. Najstrašnejšej vojny ktorá kedy na našej planéte bola.

 

Pre všetkých ktorí si chcú túto udalosť pripomenúť, či už sú to rodiny, ktoré niekoho stratili, politické organizácie, uniformované zložky alebo tí, ktorým proste záleží na mieri a vážia a ctia si obete našich predkov, – organizujeme spomienkové stretnutie pietneho aktu obetiam druhej svetovej vojny, ktoré sa koná pri príležitosti 70 výročia oslobodenia obce Závod.

Toto spomienkové stretnutie sa uskutoční v utorok dňa 7.apríla 2015 podvečer o 18,00 hod v kostolnom parku pri pomníku padlých.