Webové sídlo obce Závod!|nedeľa, 5 mája, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Kultúrne a spoločenské aktivity » LH Kamarádzi (primášom je Závodčan) spojila folklórne skupiny zo Záhoria na projekte pre zachovanie hudobného dedičstva

LH Kamarádzi (primášom je Závodčan) spojila folklórne skupiny zo Záhoria na projekte pre zachovanie hudobného dedičstva 

Primáš Denis Krajčír, rodák zo Závodu reprezentuje obec s našim folklórom a to svojím talentom, krojom, spevom pôsobením v LH Kamarádzi, ktorá vydala CD album „Pres Záhorí, pres generácie“. Nájdeme na ňom aj piesne v podaní folklórnych zoskupení zo Závodu. Na spoločnej fotke ho ľahko nájdete podľa Závodského kroja.


Ludová hudba Kamarádzi je neprofesionálne zoskupenie mladých hudobníkov z rôznych kútov Záhoria, ktorých okrem priateľstva spája aj láska k hudbe a k folklóru.

LH sa začala formovať v roku 2017. Napredovať a rozvíjať sa začala v roku 2018, kedy si muzikantov zobral pod svoje krídla umelecký vedúci Mgr. Miroslav Buzrla. Zameriavajú sa na prezentáciu tradičnej ľudovej hudby predovšetkým svojho regiónu. Keďže sú z rôznych obcí Záhoria – Kúty, Brodské, Závod, Borský Svätý Jur, Skalica, Mokrý Háj vystupuje každý v kroji svojej obce a tým ju aj reprezentuje. Ide o mladých ľudí od 16 rokov a v rámci rozvoja svojich vedomostí a zručností navštevujú umelecké školy a zúčastňujú sa na vzdelávacích hudobných kurzoch na Slovensku ale aj na Morave a rozširujú si tak súčasne svoj repertoár.

V roku 2022 začala LH Kamarádzi s umeleckým vedúcim pracovať na projekte „Pres Záhorí, pres generácie“.

Projekt v rámci rozvoja umeleckých aktivít v oblasti tradičnej kultúry finančne podporil Fond na odporu umenia a Obec Kúty. Zámerom projektu bolo nahratie úprav ľudových piesní zo Záhoria v spolupráci hudobníkov a spevákov z tohto regiónu. Na spoluprácu boli oslovení Mužský zbor Kúcané a Ženská spevácka skupina Kútnica z Kútov, FS Lanšper a ich ženská spevácka zložka Kukulénki zo Závodu, dievčenská spevácka skupina Spjevule ze Skalice, heligonkári 2bra3 Šediví z Borského Mikuláša a najmladší spevák Šimon Hipský z Brodského. Repertoár vychádza z reprezentatívnych prameňov tohto regiónu (Záhorácke pjesničky dr. Janka Blaha, Eva Studeničová spieva z piesňovej zbierky Karola Plicku) ale i menej známych mikroregionálnych zbierok (Piesne z obce Závod od Terézie Kvapilovej, Brocké, Brocké... – piesňová zbierka z obce Brodské, piesňové zápisy Floriána Benkoviča zo Závodu).

Pri nahrávaní CD albumu sa podarilo spojiť interpretov s rôznymi umeleckými schopnosťami a skúsenosťami, z rôznych generácií pôsobiacich v regióne Záhorie.
Na CD je možné si vypočuť interpretáciu zvoleného folklórneho materiálu. Veríme, že sa Vám bude páčiť a prajeme príjemné počúvanie.
Prezradil nám zo zákulisia o kapele a vydanom CD albume Závodčan a primáš Ludovej hudby Kamarádzi Denis Krajčír.

Ľudová hudba Kamarádzi vydali CD takmer hodinového výberu piesní a medzi prvými si ho  vypočul PhDr. Peter Michalovič, odborne ho zhodnotil a napísal o ňom toto: 
„Pestrosť takmer 1-hodinového výberu piesní sa odzrkadľuje aj v ich slede, v ktorom sa umne striedajú menej známe, resp. ešte azda zvukovo nepublikované piesne ...............   "
Celé hodnotenie nájdete⇒ TU ⇐

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali a podporili ho.


CD je možne si objednať na týchto kontaktoch:
lhkamaradzi@gmail.com
tel: +421 911 784 550


Ďalšie informácie o Ludovej hudbe Kamarádzi a ich aktivitách nájdete na webovej stránke: www.lhkamaradzi.sk