Webové sídlo obce Závod!|sobota, 27 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Pozor! Už čoskoro končí platnosť neobmedzených vodičských preukazov.

Pozor! Už čoskoro končí platnosť neobmedzených vodičských preukazov. 

Pokiaľ vlastníte ešte starú verziu vodičského preukazu, ktorá má podobu ružovej papierovej karty zaliatej v plastovom obale, mali by ste spozornieť.
Vodičský preukaz tohto typu, napriek tomu, že na sebe nemá uvedenú platnosť, čoskoro skončí. Na jeho výmenu vám zostáva už len pár mesiacov.

Okrem toho končí aj novší typ vodičského preukazu, ktorý mal pôvodne tiež neobmedzenú dobu platnosti. Aj tento doklad si budete musieť vymeniť. Dobrou správou však je, že máte na to viac času.

Ružový vodičský preukaz definitívne končí!

Pôvodným starým vodičským preukazom sa taktiež hovorilo aj neobmedzené vodičské preukazy z toho dôvodu, že na rozdiel od aktuálne vydávaných dokladov na sebe nemali uvedenú časovú platnosť. Napriek tomu si ich už čoskoro budete musieť vymeniť za nové.

Starý vodičský preukaz, ktorý bol vydávaný ešte v období od 1.1.1993 až do 30.04.2004 bude v platnosti do 31.12.2023. 
To znamená, že pokiaľ ste si ešte nepožiadali o ich výmenu, mali by ste tak urobiť čo najskôr.

Výmena najstaršieho typu vodičského preukazu sa môže týkať približne 650-tisíc vodičov, ktorí vo vyššie uvedenom období získali tento typ dokladu. Niektorí z nich majú už dnes nové typy vodičských preukazov, no niektorí sa stále spoliehajú na ich neobmedzenú platnosť. Je preto potreba brať do úvahy, že ku koncu ich platnosti môžu klientské centrá zažívať zvýšený nápor žiadateľov. Odporúčaním je preto výmena za novší typ dokladu skôr, než sa bude blížiť koniec roka 2023.

Bude už len jeden vzor

Okrem ružových vodičských preukazov však končia aj tie, ktoré boli vydané medzi 1. májom 2004 a 18. januárom 2013. Tieto doklady budú platiť do 31. decembra 2032. Na ich výmenu tak máte ešte približne 10 rokov. Konkrétne vzory aktuálne platných dokladov s podrobným popisom jednotlivých políčok nájdete na webe Ministerstva vnútra SR.

Tu je zobrazených všetkých 5 druhov kartových vodičských preukazov, ktoré sú aktuálne v platnosti.