Webové sídlo obce Závod!|utorok, 23 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » INFORMÁCIA | Kritické dni na vodárni

INFORMÁCIA | Kritické dni na vodárni 

Je dôležité, aby každý občan napojený na obecný vodovod vedel nasledovné :

  • zásobník vody, ktorým disponujeme má 500 m³
  • počet pripojených domácností je k dnešnému dňu takmer 900
  • počet bazénov v obci je viac ako 250
  • výdatnosť vodného zdroja je max. 416 m³ za 24 hodín
    (v našom prípade dve studne)
  • spotreba vody počas roka je cca 300 m³/24h

Mimo letnej sezóny nám zdroj vody a zásobník postačuje, a to dokonca s veľkou rezervou. V letnom období je spotreba vody väčšia.

Prečo?
Nuž bez rozpakov polievame! Pitnou vodou!

Vieme to s istotou, nakoľko ihneď aj po krátkom daždi sú zásobníky takmer okamžite doplnené. Pri napúšťaní bazénov by tak nebolo.

Po vyprázdnení zásobníkov ide do vodovodnej siete iba také množstvo vody, aká je výdatnosť vodného zdroja. Takže večer už nedokážeme udržať tlak vody v systéme.

Systém kumulácie vody je automatizovaný.
Akonáhle klesne hladina vody vo vodojeme na kritickú hranicu, aby sa úplne nezablokovala dodávka vody, spustí sa mimoriadne hlásenie.

Ak po mimoriadnom hlásení v rozhlase nezareagujeme, tak zásobník by sa vyprázdnil úplne a systém by zablokoval možnosť zásobovať obec vodou, čím by nastal výpadok vody minimálne na 4 až 5 hodín pokiaľ by sa nenaplnil vodojem na minimálnu hranicu spustenia vody do obce.

Z tohto dôvodu si nemôžeme dovoliť pustiť do siete viacej vody, ako nám dávajú studne a udržujeme vodojem na hranici pred zablokovaním. Je dôležité toto vedieť a prispôsobiť si chod domácnosti na tento núdzový režim.

Porušovanie zákazu polievania a napúšťania bazénov v tomto horúcom období je preto neospravedlniteľné.

Klameme iba sami seba.

V najkritickejších dňoch sa snažíme, aby bol dostatočný tlak aspoň počas vyučovania v škole a večer medzi 21 a 23 hodinou. Prispôsobte tomu svoje domácnosti a buďte extrémne kritický najmä k susedom, čo nemajú vlastné studne, ale polievajú či už trávniky, alebo záhradky.

Od roku 2010 sa spotreba vody v obci zdvojnásobila.
Počet prípojok sa
nezdvojnásobil
.
(Pribudlo necelých 200 prípojok z uvedených 900.)

Obec investuje do vodovodu každý rok. Každý rok sa dávajú peniaze do rozširovania a skvalitňovania systému. Tento rok sme tak isto podnikli kroky a práve teraz v júnovom Obecnom zastupiteľstve bude jeden z bodov programu aj schválenie tretej studne. Ide o veľké peniaze a skutočne systémovú prácu zastupiteľstva, keď nikto nespochybňuje ani euro, preinvestované na tento účel.

Či bude vody dosť, keď budeme mať tri studne?

Počas desiatich mesiacov v roku dve z tých troch studní budú úplne nevyužité. No v období sucha to bude určite málo. Proste na polievanie nebude vody nikdy dosť. Je hlúposť si to myslieť….