Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 25 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Ako na komáre tento rok?

Ako na komáre tento rok? 

„Pomôž si človeče aj pán Boh Ti pomôže“
– Takto vyzerá tohto ročná pomoc od štátu.

K dnešnému dňu sa ani štát ani BSK nevyjadrili, že by mali záujem pomôcť s problémom v boji s komármi. Zatiaľ nie je schválená pre Záhorie ani finančná pomoc.

Pokúšame sa preto tento problém riešiť aspoň na úrovni obce. Pri vyhodnocovaní účinnosti existujúcich možností boja sme sa rozhodli, že sa pokúsime isť rakúskou cestou. To je cesta biologickej regulácie komárov.

Táto forma spočíva v likvidácii komárov v počiatočnom štádiu ich vývoja, t.j likvidácie komárích lariev v ich vodných liahniskách, s použitím prípravku Bti. V tomto štádiu je veľmi dôležitý manažment liahnísk komárov. Liahniská je potrebné nájsť a sledovať objavenie lariev.


Hľadáme pomocníkov

Aby bol postrek účinný, je dôležité sledovať liahniská, t.j. jazierka a stojaté vody. Po vyliahnutí komárej larvy máme zhruba štyri dni na to, aby sme stihli aplikovať postrek.

Hľadáme dobrovoľníkov, ktorí by nám pomohli s monitoringom.

Je potrebné denne sledovať vybrané lokality a kontrolovať výskyt lariev komárov. Kto by mal záujem pomôcť s touto zodpovednou prácou, prosím napíšte nám na starosta@obeczavod.sk,  alebo zavolajte na telefónne číslo 034 7799 254.

Vytvoríme skupinky, môžete sa striedať, ale podmienka je zodpovednosť.

Riziká

Táto metóda je vyskúšaná u susedov v Rakúsku. Oni však využívajú helikoptéru a pozemný personál, ktorý je už zabehnutý. U nás sa môže stať, že susedné obce nepostriekajú, komáre sa u nich vyliahnu a vietor ich dopraví aj k nám.
Napriek tomu sme sa rozhodli, že to skúsime.


Fotografie poskytli:
www.mta-gelsen.at