Webové sídlo obce Závod!|piatok, 19 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Spoločné vyhlásenie Klubu primátorov a starostov okresu Malacky v Bratislavskom samosprávnom kraji

Spoločné vyhlásenie Klubu primátorov a starostov okresu Malacky v Bratislavskom samosprávnom kraji 

Spoločné vyhlásenie Klubu primátorov a starostov okresu Malacky
v Bratislavskom samosprávnom kraji
k zodpovednosti štátu za testovanie prostredníctvom mobilných odberových miest

My, primátori, starostka a starostovia malackého okresu, sme prijali na vedomie rozhodnutie vlády Slovenskej republiky k spusteniu systému COVID AUTOMAT od pondelka 8. februára 2021. Jedným z dôležitých opatrení je podmienka testovania obyvateľov, ktorí dochádzajú za výkonom práce. Vzhľadom na naše skúsenosti z uplynulých víkendov, keď mestá a obce malackého okresu na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky pomohli štátu so zabezpečením plošného a skríningového testovania, jednoznačne konštatujeme, že štát prostredníctvom Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky do dnešného dňa nezabezpečil dostatočný počet mobilných odberových miest v regióne malackého okresu tak, aby umožnil jeho obyvateľom splniť podmienky uložené štátom.

V nadväznosti na vyššie uvedené, my, primátori, starostka a starostovia malackého okresu:

l. Vyzývame prostredníctvom ministra zdravotníctva vládu Slovenskej republiky na bezodkladné rozšírenie počtu stálych odberových miest v obciach a mestách nášho regiónu. Počnúc najbližším víkendom hrozí kolaps COVID AUTOMATU, keďže už dnes sú obsadené všetky termíny mobilných odberových miest v našom regióne a obyvatelia nemajú možnosť splniť podmienky dané štátom.

2. Žiadame predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, aby pristúpil k rokovaniu s predstaviteľmi vlády Slovenskej republiky o rozšírení mobilných odberových miest v obciach a mestách nášho regiónu, keďže počnúc najbližším víkendom hrozí zastavenie školských klubov detí pre zamestnancov kritickej infraštruktúry (predovšetkým zdravotníkov) a autobusovej dopravy v našom regióne, pretože okrem iných ani učitelia a vodiči nemajú možnosť splniť podmienky dané štátom.

3. Apelujeme na hlavného hygienika Slovenskej republiky, aby zabezpečil jednotný postup regionálnych hygienikov v otázke otváranie škôl a škôlok na svojich územiach, keďže rozdielnymi stanoviskami jednotlivých regionálnych hygienikov vo forme odporúčaní dochádza k chaotickej a nejednoznačnej interpretácii uznesení vlády Slovenskej republiky.

4. Žiadame predsedov politických strán združených vo vládnej koalícii, aby boli opatrenia prijímané na úrovni vlády Slovenskej republiky včas a zrozumiteľne nielen pre obce a mestá, ale aj pre samotných obyvateľov a zamestnávateľov v regióne.


Doručuje sa v poradí podľa bodov uznesenia:
Marek Krajčí, minister zdravotníctva Slovenskej republiky
Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja
Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky
Igor Matovič, predseda vlády a predseda politickej strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Boris Kollár, predseda parlamentu a predseda politickej strany Sme rodina
Richard Sulík, podpredseda vlády a predseda politickej strany Sloboda a Solidarita
Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády a predsedníčka politickej strany Za ľudí


Klub starostov a primátorov spoločné vyhlásenie k zodpovednosti štátu za testovanie prostredníctvom MOM