Webové sídlo obce Závod!|sobota, 27 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Stanovisko starostu obce k situácií o neotvorení ZŠ s MŠ od 8.2.2021

Stanovisko starostu obce k situácií o neotvorení ZŠ s MŠ od 8.2.2021 

Dobrý deň,
pripájam sa v snahe pokúsiť sa situáciu usmerniť a vysvetliť rozhodnutia ohľadom stále zatvorenej školy a škôlky dajako zrozumiteľne. Vyjadrenie je dlhšie a komplikované, ale taká je bohužiaľ situácia. Zlá a komplikovaná.

Najskôr uvádzam presné znenie rozhodnutia Krízového štábu obce zo dňa 7.2.2021:

KŠ obce Závod preto prijíma s okamžitou platnosťou nasledovné opatrenia: 

1. Starosta obce v spolupráci s krízovým štábom OÚ Malacky a mobilnou odberovou jednotkou /ďalej MOM/, skoordinujú čas a miesto testovania v obci Závod. 

2. Testovanie v obci bude mať na zodpovednosť OÚ Závod. V prípade, že OÚ nedokáže zabezpečiť dostatočný počet dobrovoľníkov, testovanie sa v obci konať nebude a záujemcovia sa budú musieť testovať v zriadených MOM mimo obce. 

3. KŠ obce Závod nariaďuje Vedeniu ZŠsMŠ v Závode školu 8.2.2021 neotvárať. MŠ bude naďalej pracovať v režime otvorenia iba pre deti rodičov zamestnaných v kritickej infraštruktúre. Zákaz platí aj pre deti, ktoré by mali nastúpiť na adaptačný pobyt. Termín otvorenia 1. stupňa ZŠ, 9. triedy ZŠ, ŠKD a celej MŠ je stanovený na 22. 2. 2021. Podmienkou zostáva pretestovanie rodičov a pracovníkov ZŠ s MŠ v zmysle aktuálne platných epidemiologických nariadení. 

4. V prípade, že Vláda SR, resp. iný kompetentný orgán vydá doplňujúce nariadenie či usmernenie, krízový štáb zasadne znova a rozhodne, podľa aktuálnej situácie.

Takto sa rozhodol Krízový štáb obce. Je teraz na mieste povedať si, že nikto z členov KŠO nemá záujem brániť deťom chodiť do školy či škôlky. No je tu jedno veľké ale. Štát rozhodol tak, že zodpovednosť nechal samosprávam. Za testovanie a aj za nástup detí do školy a škôlky. Na základe rozhodnutia KŠO. Čo sa týka testovania, nuž dobre. Pokiaľ budú záujemcovia o pomoc, dajako to zvládneme. No otvorenie školy a škôlky je už iná káva. Ja osobne som to už niekoľkokrát zdôraznil. Nie som predsa odborník na epidemiologickú situáciu. Nemám ani potrebné vzdelanie a ani informácie na úrovni minimálne kraja. To je akoby mal rozhodovať drevorubač. Čo hociktorý starosta bez urážky môže byť. No takto to od nás vláda chce. A tak som zvolal KŠO. Prizvané bolo aj vedenie školy a dvaja odborníci.  Zrekapitulovali sme si situáciu za posledný mesiac a aktuálny stav. Za okres sme mali iba jeden dokument. No dokument bol veľmi závažný, nakoľko išlo o stanovisko regionálneho hygienika pre BA kraj zo dňa 5.2.2021.

⇓⇓⇓⇓ Pre zobrazenie stanoviska RÚVZ v BA kliknite na obrázok.⇓⇓⇓⇓

MUDr. Dubovi sme teda ešte napísali email aby sa vyjadril jasnejšie.
Vyjadril sa – tiež emailom dňa 6.2.2021 nasledovne:

„Dobrý deň,

ide o odporúčanie a NIE zákaz, rozhodnutie je na zriaďovateľovi školy.
Všetky školy = aj materské školy.
Máte školský semafor, máte rozhodnutie ministra školstva a máte od pondelka platný Covid automat, moje odporúčanie je nad rámec uvedených dokumentov a je na súvahe zriaďovateľa školy, čo stihne, ako stihne, môže sa oprieť o moje odporúčanie. Situácia v BA kraji nie je najhoršia (ako napr. v TT kraji), aby sa pristupovalo k zákazu, ale treba byť bdelý a situáciu tie 2 týždne pozorovať, lebo trendy vývoja pandémie sú v BA kraji také hore-dole/nejednoznačné. 

Myslím, že som sa vyjadril jasne. 

S pozdravom MUDr. Duba“

Uvedomili ste si čo nám ten pán napísal?
Preložím: Ak sa niečo stane, budete braní k plnej zodpovednosti.
Ja som Vám dal jasné odporúčanie. MALI STE SA NÍM RIADIŤ!

Ako by ste rozhodli vy? Áno, možno by ste otvorili. No situácia v Závode ešte pred týždňom zaváňala katastrofou a počas celého týždňa mi na úrad chodili udania ako sa pozitívni ľudia špacírujú po obci. Po obchodoch a aj na pošte. Absolútna ignorancia pravidiel. Rozhodnutie bolo jednohlasné! Nerozhodovalo vedenie školy, ale ten, kto nesie zodpovednosť. V tomto prípade zriaďovateľ.

Po vlne kritiky som sa vyjadril, že nie je možné zvolať stretnutie. Núdzový stav, zákaz vychádzania a zhromažďovania to nedovoľujú. Ale je možné mi napísať. Oficiálne a možno keď Vás bude veľa aj formou petície – nuž, ako kto uváži.

Pozorne sledujeme vývoj situácie a tak isto aj reakcie kompetentných. V prípade, že sa situácia stabilizuje, resp. odporúčania odborníkov budú iné, nebudeme  čakať a KŠO zvolám ihneď. Dokážeme to aj cez telekonferenciu a okamžite. Ide o naše deti a nie sú nám ľahostajné. Len to nie je jednoduché.

Tak isto mi bolo napísané že:

..vyvíjate hrubý morálny a psychický nátlak na rodičov tak, že ak sa nepreukážu rodičia negatívnym RT-PCR, alebo AG testom na prítomnosť vírusu COVID-19 od 8. februára 2021, tak deťom nebude umožnená prezenčná povinná školská dochádzka.... 

Nuž aj kvôli takýmto obvineniam som pripojil plné znenie rozhodnutia KŠO. Pozorne si prečítajte bod 3, hlavne jeho záver. Nikdy by sme si nedovolili ísť nad rámec zákona. Takže ak testy nebude vyžadovať žiadne z platných vyhlášok a opatrení nadriadených orgánov, nikto ich od Vás vyžadovať nebude.

Pre úplnosť pridávam aj aktuálne platné opatrenia:

  • COVID automat (Alert systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia SARS-CoV-2 (Covid-19) vydaný Ministerstvom zdravotníctva SR  dňa 2.2.2021

https://korona.gov.sk/wp-content/uploads/2021/02/covid_automat_2_2_2021.pdf

  • VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky – čiastka 19/2021 Úradu verejného zdravotníctva SR .vydaná 5.2.2021.

https://korona.gov.sk/wp-content/uploads/2021/02/ciastka_19_2021.pdf

 

S pozdravom
Ing.Peter Vrablec
starosta obce Závod