Webové sídlo obce Závod!|utorok, 23 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » VÝSLEDKY | Testovanie v dňoch 29. a 30. januára 2021

VÝSLEDKY | Testovanie v dňoch 29. a 30. januára 2021 

Výsledky testovania z minulého týždňa nedopadli pre náš okres dobre.

Povedzme si na rovinu, ani obec Závod s 13-timi odhalenými pozitívnymi nemohla o sebe tvrdiť, že je na tom najlepšie. Okres Malacky ako taký mal pozitivitu najskôr 1,40 % po protestoch starostov, že v tabuľke chýba viac ako 10 000 testovaných upravili hodnotu na 1,16%. Ani s týmto sme nesúhlasili, nakoľko nám vyšla hodnota 1,13%. No už nás nikto nepočúval. Táto hodnota okres automaticky zaradila medzi okresy, kde sa bude testovať znova.

Okrem Malackého sa viacero okresov ohradilo, že s výsledkami nesúhlasia. Oproti výsledkom zo stredy, kedy informoval na tlačovke o výsledkoch Igor Matovič a Marek Krajčí, Bratislava ani Nitra medzi červenými okresmi s potrebou ďalšieho kola skríningu neboli. O deň neskôr už tam boli, naopak vypadli Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš. Nakoniec vypadli aj Bratislava a Nitra.

To však nebolo všetko, oficiálne oznámenie testovania prišlo na obce až vo štvrtok 28.januára 2021 krátko pred obedom…

Prípravy sa rozbehli okamžite. Našťastie pre našu obec, dobrovoľníci z radov zdravotníkov, občanov či našich hasičov sa prihlásili takmer okamžite.

Vďaka ich nesmiernej ochote a ústretovosti sme mali tímy zložené už vo štvrtok o 16-tej pred večerným hlásením v miestnom rozhlase.

Spustili sme rezervačný systém a zopakovali scenár z minulého týždňa. Piatok s jedným odberným miestom ktoré bolo vyhradené len pre podnikateľov, prevádzky a ZŠ s MŠ v našej obci. Sobota bola s tromi odbernými miestami pre všetkých.

Všetky odberné miesta sme zriadili v budove KD.
Obed uvarila a zabezpečila naša škola,
za čo jej patrí úprimná vďaka. 

Prihlásilo sa nám 32 dobrovoľníkov.
(Na predchádzajúcich testovaniach to bolo 27 a 30 dobrovoľníkov). Z nich sme po rozdelení vytvorili na piatok jedno pracovisko a na sobotu tri pracoviská zložené z administrátorov a zdravotníkov. K nim sme priradili dva pomocné tímy z radov našich DHZ, poslancov OZ a dvoch pracovníkov OÚ. Jedna lekárka rodáčka zo Závodu, opäť prišla pomôcť až z Nemecka.

Ozbrojené sily SR do našej obce poskytli jedného vojaka, ktorý je v tíme už po tretí krát. 

Priebeh testovania bol pokojný a rady sa netvorili takmer vôbec, najmä vďaka rezerváciám (bolo ich 811).
Povzbudením pre každého nasadeného boli aj slová uznania od našich občanov.


Celkové výsledky z 2. kola skríningového testovania v Závode:

Počet otestovaných spolu: 1356
Počet pozitívnych: 19 
Pozitivita: 1,40 %
Na porovnanie
- údaje z 1. kola skríningového testovania (22.a 23.1.2021):
Počet otestovaných spolu: 1140    
Počet pozitívnych: 13
Pozitivita 1,14 %

- údaje z prvého celoplošného testovania z minulého roka:
Počet otestovaných spolu: 2075
Počet pozitívnych: 9
Pozitivita 0,43 %

Po prečítaní výsledkov musím konštatovať, že nie je dôvod na radosť. Zhoršenie situácie napriek Lockdown-u a testovaniu pred týždňom svedčí o veľmi zlej situácii v našej obci. Každý z nás si praje, aby to skončilo. No skončí to len vtedy, ak vírus porazíme. A porazíme ho len vtedy, ak pochopíme, že súčasné zbrane sú hlavne naša disciplína. Ak ste zistili, že ste pozitívny, musíte dodržiavať všetky karanténne opatrenia a zabezpečiť aby všetky vaše kontakty urobili to isté. Disciplína a trasovanie kontaktov! Alebo sa o týždeň budeme testovať znova?

Dokedy dokážeme presviedčať dobrovoľníkov, aby to pre nás robili? Je realita, že už o týždeň budeme radi, ak sa vyskladá jeden odberný tým. Tento otestuje 400 ľudí a ostatní budú musieť navštíviť testovacie zariadenia mimo obce!
Toto nás čaká a je len na nás ako to dopadne.

Tu a z tohto miesta chcem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom spolupodieľali na testovaní v našej obci úprimne poďakovať a vysloviť im obdiv. Prihlasujú sa zas a zas, aby pomohli v čase krízy. Neváhajú obetovať svoj voľný čas.

A tento týždeň dokonca aj keď majú sviatok. Hneď dvaja a rovno v deň testovania. Jeden narodeniny a druhá meniny 😊. Obidvom zo srdca blahoželáme a veríme, že budúci rok svoj sviatok oslávia veselejším spôsobom!

V mene celej obce Vám úprimne ďakujem!!!

Ing.Peter Vrablec