Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 18 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » INFO | Domy a byty sčítavali aj počas leta

INFO | Domy a byty sčítavali aj počas leta 

Počas letných mesiacov pokračovala prvá fáza najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania – projekt SČÍTANIA OBYVATEĽOV, DOMOV A BYTOV 2021 (SODB 2021), ktorý sa realizuje na celom Slovensku v spolupráci so samosprávami.

Do sčítania sú zapojené všetky slovenské obce v celkovom počte 2 927. Percento editovaných bytov stúplo aj počas letných mesiacov – za celé Slovensko sa blíži k 50 % a tri slovenské kraje túto hranicu už prekročili. Tak ako v predchádzajúcich mesiacoch, aj v auguste najrýchlejšie napredovalo  sčítanie domov a bytov  v Nitrianskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji, kde sa počet editovaných bytov blíži k 60 %, v prípade Nitrianskeho kraja je to dokonca 64 % bytov, čo vysoko prekračuje slovenský priemer.

Prínos sčítania v Bratislavskom kraji

Do sčítania je v kraji zapojených 89 samospráv. Celkový podiel editovaných bytov dosahuje 43 %, avšak viaceré obce sa blížia k uzavretiu sčítania, počas augusta zrátala 100 % bytov obec Nový Svet v okrese Senec. Najlepšie zrátaným mestom nad 10 000 obyvateľov je Senec, do druhej polovice spracovania dát sa blížia aj veľké mestské časti Bratislavy.

V rámci Bratislavy najrýchlejšie napreduje sčítanie v mestských častiach Devínska Nová Ves, Dúbravka, Bratislava Nové Mesto a v Ružinove.  Získané dáta by mali pomôcť hlavne pri plánovaní výstavby obecných bytov, budovaní zariadení pre deti, ako sú školy, škôlky a voľnočasové centrá, revitalizácii domov a napríklad zväčšovaní zelených plôch.

Starosta MČ Bratislava-Devínska Nová Ves Dárius Krajčír: 
„Výsledky sčítania budú jedným zo zdrojov dát pre strategický dokument na ďalšie obdobie – Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja a to najmä v oblasti riešenia dopravy, parkovania, potreby budovania infraštruktúry (škôl, škôlok, zdravotníckych zariadení, sociálnych služieb a pod.).Čo sa týka našej spolupráce so správcovskými spoločnosťami, snažíme sa maximálne vychádzať v ústrety, ak je to potrebné. Najviac práce zaberajú najmä nové bytové domy, keďže si vyžadujú na našej strane manuálne zásahy v databáze a na strane správcov doplnenie informácií, ktoré štandardne nespracovávajú. Je ťažké menovať niektorých správcov, aby sme neurazili ostatných, s ktorými sa nám tiež dobre spolupracovalo. Správcovské spoločnosti s najväčším počtom bytov v DNV sú Stavebné bytové družstvo Bratislava IV, Správa objektov DNV, s. r. o. a Správcovská spoločnosť REESMA, s. r. o. U všetkých našich správcov spolupráca plynie hladko.“

Starosta MČ Bratislava-Dúbravka RNDr. Martin Zaťovič:
 „K sčítaniu sme už v prípravnej fáze pristúpili zodpovedne. Veľkým prínosom pre našu mestskú časť bude komplexný prehľad o existujúcich stavbách, ktorý zodpovedá realite, keďže pri sčítaní značnú časť činnosti vykonávame miestnym zisťovaním priamo v teréne, čím dochádza k priamej kontrole prípadných čiernych stavieb a podobne. Musíme uznať, že bez naozaj príkladnej spolupráce poskytnutej nám zo strany správcov bytových domov, by sme tak rýchlo pri sčítaní nenapredovali. Chceme všetkým našim správcom, ktorí spravujú bytové domy v Dúbravke, úprimne poďakovať.“

Starosta MČ Bratislava-Nové Mesto Mgr. Rudolf Kusý: 
„Na spracovaní podkladov sa podieľa 20 pracovníkov miestneho úradu a jedna externá pracovníčka. Každému pracovníkovi boli hneď na začiatku prác pridelené jednotlivé ulice. Určite budeme hľadať možnosti, ako využiť výsledky sčítania aj v praxi pri ďalšom rozvoji mestskej časti. Adresy spoločenstiev vlastníkov nehnuteľností sme získali v predstihu z rôznych zdrojov. Nedá sa vyzdvihnúť len jedna správcovská spoločnosť. Každá spoločnosť venovala spracovaniu podkladov dôslednú pozornosť, nehovoriac  o množstve času. Všetkým správcom, ktorí nám zaslali podklady, sme nesmierne vďační, lebo nám to veľmi urýchlilo spracovávanie jednotlivých údajov.“

Najviac spracovaných bytov má v absolútnych číslach Ružinov – až 17 462 bytov (27 %), za čo starosta MČ Bratislava-Ružinov Ing. Martin Chren vďačí sčítaciemu systému:
„Pre projekt sčítania domov a bytov sme vytvorili veľmi dobre fungujúci tím, ktorý v prvej fáze začal spisovať rodinné domy. Kvalitná databáza je kľúčová pre väčšinu plánovaní a týka sa to aj aktivít samosprávy – od skvalitnenia registra adries cez presné informácie o počte schránok na distribúciu informácií o konaní volieb až napr. po informácie o hustote obývania konkrétnych lokalít, od čoho sa odvíja dobudovávanie infraštruktúry a pod. Veľa z oslovených správcov nám dodáva správne a kompletne vyplnené tabuľky – cca tritisíc nám v krátkom čase poskytol Bytokomplet.“

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE O SČÍTANÍ
SČÍTANIE OBYVATEĽOV, DOMOV A BYTOV 2021 (SODB 2021) – POTREBNÉ INFORMÁCIE

  1. fáza projektu – Sčítanie domov a bytov
    v období od 1. júna 2020 do 12. februára 2021.
  1. fáza projektu – Sčítanie obyvateľov
    v období od 15. februára 2021 do 31. marca 2021.


Prvá fáza SODB 2021 je realizovaná v spolupráci so samosprávami, zameraná na sčítanie domov a bytov. Mestá, obce a mestské časti Bratislavy a Košíc v priebehu takmer deväť mesiacov dôsledne a prvýkrát elektronicky zaznamenajú údaje približne o troch miliónoch bytov na Slovensku. Samotné sčítanie domov a bytov sa realizuje do 12. 2. 2021. Po tomto termíne nastáva druhá fáza projektu, sčítanie obyvateľov.

Základné otázky a odpovede k sčítaniu domov a bytov:

Na Slovensku sa  doteraz uskutočňovalo tradičné sčítanie. V roku 2021 bude ako integrované sčítanie. V čom je základný rozdiel?
Základný rozdiel je v tom, že sa budú využívať okrem údajov od obyvateľov aj údaje z rôznych zdrojov (administratívnych zdrojov údajov). Obyvatelia sa na sčítaní domov a bytov nebudú zúčastňovať. Sčítanie domov a bytov sa už začalo 1. 6. 2020 a trvá do 12. februára 2021. V druhej fáze sa sčítavajú obyvatelia a to od 15. 2. 2021 do 31. 3. 2021. Sčítanie je jedinečné svojou online elektronickou formou v prvej aj druhej fáze. Na oboch fázach veľmi úzko spolupracujeme so samosprávou.

Sčítanie domov a bytov sa koná podľa nového konceptu, teda bez účasti obyvateľov?
Áno, ide o elektronické sčítanie, ktoré realizuje samospráva. Pred začiatkom sčítania Štatistický úrad SR pripravil podklady a predvyplnil obciam existujúce údaje, určených zamestnancov obcí sme zaškolili a majú k dispozícii videá, dokumenty a školiace materiály. S údajmi teda v obciach pracujú výlučne zaškolené osoby, ktoré majú prístup do systému. Tým, že bola mimoriadna situácia z dôvodu COVID-19, pristúpili sme k e-learningovej forme školenia a vyškolili sme v krátkom čase 5 313 osôb. Do elektronického systému sčítania sa nám k dnešnému dňu zapojili všetky obce.                           

+  Na plánovanie novej infraštruktúry a budovanie ciest.
+  Na plánovanie budovania nových MŠ, predškolských zariadení a ZŠ. 
+  Na plánovanie zriadenia nových stacionárov pre dôchodcov.
+  Na plánovanie budovania nájomných bytov a ich reálnu potrebu v konkrétnych regiónoch SR.

SODB 2021 je súčasťou celosvetového programu populačných, domových a bytových zisťovaní, uskutočňujúcich sa pod záštitou Európskej únie a Organizácie Spojených národov. Na Slovensku má viac ako 100-ročnú tradíciu. V EÚ sa realizuje vo všetkých členských štátoch v referenčnom roku 2021. Základné výsledky SODB 2021 budú zverejnené do konca roku 2022 a výsledky pre medzinárodné porovnania EÚ krajín najneskôr do konca roku 2024. Informácie k SODB nájdete na adrese www.scitanie.sk.

Podmienky upravuje osobitný zákon č. 223/2019 o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a opatrenia ŠÚ SR.