Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 25 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Mapa Stromov Slobody

Mapa Stromov Slobody 

Nezabúdajme na svoje korene

V obci Závod sme pri príležitosti 100 rokov od vzniku Československej republiky vysadili „JUBILEJNÝ HÁJ“ v areáli našej základnej školy. Pamätná tabuľa, ktorá je umiestnená v strede novo vysadeného parku má deťom pripomínať históriu našej štátnosti.

⇒ "JUBILEJNÝ HÁJ“ v Závode je mape⇐

Prechádzate okolo nich bez povšimnutia.
Vaši susedia a priatelia možno ani netušia, že existujú. Nie sú totiž mohutné, staré ani nezvyčajne tvarované.
Tak čo je na nich zaujímavé?

⇒ Mapa Stromov slobody ⇐


O stromoch slobody

 

Symbolizujú vznik Československej republiky a v rokoch 1918 a 1919 ich ľudia vysadili tisíce. Do výsadby sa zapojili starostovia, žiaci, členovia miestnych spolkov. Stromy boli ovešané stuhami, domy zástavkami, spievala sa hymna, ku koreňom sa ukladali pamätné listy.

Sadili sa aj v neskorších rokoch (1928, 1945, 1968) vždy, keď si ľudia chceli pripomenúť a osláviť význam slobody a demokracie.


K oslavám 100. výročia vzniku Československa, ktoré sa uskutočnia v roku 2018, organizuje Nadácia Partnerstvo s podporou organizácie Post Bellum, firmy Arboeko a ďalších partnerov ročná kampaň Stromy slobody 1918-2018. Jej cieľom je s pomocou verejnosti nájsť a zmapovať príbehy stromov, ktoré obyvatelia vysadili na počesť republiky a ako pripomienku slobody a demokracie.

V roku 1918, krátko po vzniku Československa obce dostali výzvu, aby pri príležitosti novo nadobudnutej slobody slávnostne vysadili Lipy slobody. Zo záznamov v kronikách je zrejmé, že sa do výsadby zapojili starostovia, žiaci s učiteľmi, členovia Sokola i iných spolkov a ďalší obyvatelia. Stromy aj miesto výsadby bolo väčšinou ozdobené zástavky a vlajkami, nechýbali ani kroje, spev hymny a ukladanie pamätných listov ku koreňom. Stromy slobody sa vsadili aj v neskorších rokoch (napríklad 1928, 1945 alebo 1968), keď si ľudia opäť chceli pripomenúť a osláviť význam slobody a demokracie.

Na Stromy slobody sa priebehu doby zabudlo, niekde je dokonca postínali. Aby úplne nezmizli z mapy aj myslí obyvateľov, rozhodla sa nadácia motivovať majiteľa týchto stromov k ich vyhlásenia za pamätné a zároveň im chce pomôcť získať financie na ich odborná ošetrenie. Tá by mala prebehnúť na jar 2018. Vyvrcholením celoročnej kampane potom bude hromadná celorepubliková výsadba líp, ktorá sa uskutoční 27. októbra 2018. Spolutvorca myšlienky Stromov slobody, firma Arboeko, daruje prvým prihláseným záujemcom pre túto udalosť 100 zapěstovaných urastených líp srdčitých.