Webové sídlo obce Závod!|piatok, 19 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » V týchto dňoch si pripomíname oslobodenie našej obce Červenou armádou.

V týchto dňoch si pripomíname oslobodenie našej obce Červenou armádou. 

Je to už 73 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny najkrvavejšieho svetového konfliktu. Keďže tejto téme sme sa na našich stránkach ešte nevenovali, je namieste pripomenúť si aspoň tie najzákladnejšie informácie a spomienkou si uctiť hrdinstvo vojakov bojujúcich za oslobodenie našej vlasti.


Oslobodzovanie územia Slovenska sa začalo 20. septembra 1944, keď jednotky 1. gardovej armády 4. ukrajinského frontu prekročili jeho hranice východne od Michaloviec a na druhý deň oslobodili ako prvú obec Kalinov. Trvalo do 3. mája 1945, keď boli oslobodené obce Makov a Klokočov, t.j. 226 dní. Po celý ten čas bojovali na území Slovenska vojská Červenej armády, od 6. októbra 1944 jednotky 1. čs. armádneho zboru v ZSSR a od 18. decembra 1944 aj vojská rumunskej armády.

Bojová činnosť oslobodzovacích vojsk, prebiehajúca v zložitých terénnych podmienkach, výhodných pre brániaceho sa protivníka, si vyžiadala nemalé obete. Podľa ústrednej evidencie Ministerstva vnútra SR je na území Slovenska pochovaných 60 659 vojakov Červenej armády, 10 435 vojakov rumunskej armády a 1 736 príslušníkov 1. čs. armádneho zboru. Na druhej strane padlo 23 997 nemeckých vojakov.

Ako prebiehalo oslobodenie našej obce? 

3.apríla 1945 podvečer prišlo do dediny niekoľko tankov a pancierových áut s nemeckými vojakmi, jednou batériou delostrelectva a oddielom SS. Stiahli sa do lesa na hornom konci.

Pochodujúci vojaci červenej armády, jeseň 1943. V popredí kráča žena. Sovietsky zväz ako jediná krajina nasadila vo väčšej miere ženy aj vo frontových jednotkách.

V noci 4. apríla počuť kanonádu smerom od Lakšárskej Novej Vsi a detonácie munície v skladoch v Pláňave, vidieť aj požiare benzínových skladov. Ráno 5. apríla okolo 4:00 hodiny rannej prichádzajú ešte za šera prví červenoarmejci. Sú to kozáci na koňoch, pešiaci a oddiel protitankového delostrelectva. Prišli smerom od železničnej stanice a pýtali sa kde sú Nemci.

Bombardovanie Rafinérie Apollo v BA

Mnohých prekvapili ešte v domoch na hornom konci, kde boli ubytovaní. Okolo 9:00 hodiny zahájili Nemci útok od lesa na hornom konci. Nemecká pechota útočila cez Drahúškovú, Šundar a Plavisko a prišli až po uličku vedúcu zo stanice do dediny. Súčasne s nimi útočili i nemecké obrnené autá. Za útoku vznikol veľký požiar, počas ktorého zhorelo 41 stodôl, 5 obytných domov, bolo zničených viac hospodárskych stavísk a väčšina domov na hornom konci bola poškodená.

Útok nemeckej jednotky počas 2. svetovej vojny

Z vojenskej techniky bolo zničených šesť nemeckých pancierových vozidiel. Narýchlo bola v starej škole a v niektorých súkromných domoch zriadená nemocnica. Počas bojov padlo desať červenoarmejcov, dvadsaťpäť nemeckých vojakov a traja miestni obyvatelia. Boli to jeden chlap, slobodné dievča a cigáň. Boj sa skončil víťazstvom červenoarmejcov o 14:00 hodine. Potom prechádzal vyše dvanásť hodín hlavný prúd vojsk maršala Malinovského smerom od Niviek na Tomky a Šaštín…


Boj sa skončil a stopy po ňom ukrývajú naše dvory či okolité lesy.


Zdroj:
Historický nástenný kalendár MO SR pre rok 2010, Kronika obce Závod, Internet.