Webové sídlo obce Závod!|piatok, 19 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Jesenný preventívny postrek ovocných a okrasných drevín

Jesenný preventívny postrek ovocných a okrasných drevín 

OV SZZ Malacky – Pomoravie upozorňuje ovocinárov na aktuálnosť jesenných preventívnych zmývacích postrekov ovocných drevín, ktorými je možné bez kontaminácie vegetatívnych orgánov stromov, teda listov a aj plodov pesticídmi, v čase po opadnutí lístia veľmi účinne zredukovať stav chorôb a škodcov v našich záhradách. Následne v budúcej vegetačnej sezóne tak znížime nutnosť ošetrovania za vegetácie aj okrasných rastlín, u ovocných prispejeme tým k dopestovaniu zdravšej úrody.

Záhradkárom najviac známe je ošetrenie broskýň ihneď po opadnutí lístia proti kučeravosti broskýň. V tomto období je možné s vysokou pravdepodobnosťou úspechu ošetriť zmývacím výdatným postrekom kôru korún i kmeňov broskýň mednatými prípravkami Kuprikol 50, Funguran a Kuproxat SC. Teplota pri zásahu by mala byť aspoň 7 °C.

Jadroviny v tomto období po opadnutí listov  je vhodné ošetriť proti karanténnej vlnačke krvavej zmývacím postrekom Nurelle D, vatovité kolónie na spodných častiach konárov, prípadne v dolných partiách kmeňov je vhodné i natrieť štetcom roztokom BI 58. Pri postreku na kôru jadrovín odporúčame s insekticídmi spolu aplikovať i Kuprikol 50, proti bakteriálnej spále ružovitých.

Pri výskyte štítničky nebezpečnej na jabloniach je aktuálne zmyť stromy Dursbanom 480 EC spolu s Kuprikolom 50 v 0,5% koncentrácii proti bakteriálnej spále. 

 

Kombináciou Dursbanu 480 EC s Kuprikolom 50 je možné proti prezimujúcim škodcom, napr. voškám v budúcej sezóne značne eliminovať i výskyt grmaníka slivkového a monilióz na všetkých kôstkovinách. Uvedenou kombináciou možno preventívne ošetriť i šípové ruže a ostatné okrasné rastliny.

Všetky uvedené kombinácie je možno pre zlepšenie priľnavosti postrekových tekutín doplniť o zmáčadlo.


V prípade otázok je možné využiť kontaktný formulár na webe  www.szzsekule.webnode.sk


Ing. Alojz Kunštek,
predseda OV SZZ Malacky-Pomoravie