Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 28 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Modernizácia ŽSR sa dotkne aj našej obce.

Modernizácia ŽSR sa dotkne aj našej obce. 

Železničná trať Bratislava – Brodské sa bude modernizovať pri zohľadnení zvýšenia rýchlosti prepravy až na 200 km/h. Z uvedeného dôvodu príde na Záhorí k zmenám pre 21 železničných priecestiach.


Modernizácia trate bude financovaná z prostriedkov fondu CEF (Connecting Europe Facility – Nástroj na prepojenie Európy) a zo štátneho rozpočtu. Predpokladaná hodnota zákazky je 305 miliónov eur bez DPH.  

V modernizovanom úseku železničnej trate sa nachádza na Záhorí 20 priecestí, ktoré budú nahradené novým mimoúrovňovým krížením (nadjazd/podjazd), náhradnými dopravnými napojeniami (nové cestné komunikácie) alebo budú v prípade existencie iných prístupových ciest zrušené bez náhrady. Návrhy riešenia jednotlivých priecestí na železničnej trati pre všetky varianty sme prehľadne zakomponovali do mapy – zrušenie hrozí červene označeným priecestiam.

 

Kliknutím na ikonku sa zobrazia navrhované varianty

Prvý variant je podľa štúdie realizovateľnosti najprijateľnejší.
Druhý vychádza z podrobnejšieho preskúmania lokalít a do tretieho boli zakomponované požiadavky Ministerstva životného prostredia SR.
Celá modernizácia úseku železničnej trate by mala začať už v tomto roku pri zachovaní prevádzky na existujúcej trati s minimalizovaním jej obmedzení. Zmodernizovaná trať bude v prevádzke od roku 2020.


Zdroj článku a prehľadnej mapy: Enviroportal.sk  a Zahori.sk