Webové sídlo obce Závod!|piatok, 29 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Informácie pre záhradkárov 5/2017

Informácie pre záhradkárov 5/2017 

OV SZ Zahradkárov MalackyOznamy OV SZZ Malacky – Pomoravie o aktuánej ochrane rastlín :

Nálet dospelcov mínerky pórovej na cibulu a pór sa očakáva spravidla po skončení chladného obdobia. Na cibulke vysadenej na jeseň je už výskyt vpichov mínerky na listoch zaznamenaný z predchádzajúcich teplých dní. Jarné výsadby môžu preto očakávať nálet mínerky v najblížšom období. 

Ochrana : zakrytie hriadok netkanou textíliou pred náletom škodcu  u nás nie je povolený žiadny insekticíd, v ČR je povolený a aj tu je účinný prípravok Decis Protech aplikovaný so zmáčadlami ako je Silwet, Citowet, alebo Optiwet
Na okrasných krušpánoch sa hodne vyskytuje silný až devastačný požer odhúseníc víjačky krušpánonej.
Ochrana : aplikácia opakovane po 7 dňoch prípravkov Dursban 480 EC alebo Karate Zeon

Upozorňujem na dodržiavanie predpísanej koncentrácie používaných pesticídov !


SZ Zahradkarov SekuleZväz záhradkárov ZO Sekule upozorňuje svojich členov a ostatných pestovateľov jabloní a hrušiek

na aktuálnosť chemického ošetrenia proti hubovým chorobám chrastavitosti a múčnatke, ktoré sa vyskytujú zvlášť na ne náchylných odrodách. 
Ochrana jadrovín : Chorus 50 WG, Sillit 65 WP, Topas 100 EC, ZATO 50 WG, Delan 700 WG, Mythos 30 SC, Dithane DG Neotec a Merpan 80 WG.

Ochrana jabloní proti chrastavitosti a múčnatke : prípravok Discus tiež i ochrana egrešov proti americkej múčnatke. Nakoľko jadroviny už sú väčšinou odkvitnuté je vhodné zásah proti múčnatke a chrastavitosti skombinovať s prípravkami proti piliarke jablčnej ako je Buldock 25 EC, Neemazal TS, Reldan 22 a Decis Protech.
Proti stresom z výkyvou teplôt odporúčame prírodný produkt Unicum PRO, ktorý je vhodné aplikovať tesne pred očakávaným prímrazkom, alebo i vysokým horúčavám na všetky záhradné rastliny.


Zdroj: Ing. Alojz Kunštek, predseda OV SZZ Malacky – Pomoravie