Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 28 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Upozornenie pre záhradkárov

Upozornenie pre záhradkárov 

Zväz záhradkárov OV Pomoravie odporúča ovocinárom v k.ú. Sekule, Moravský Svätý Ján, Borský Svätý Jur, Veľké Leváre a Malé Leváre a Závod podľa odchytu obaľovačov vo feromónových lapačoch vykonať nasledovné ošetrenia :

obalec_jablecnyObaľovač jablčný I. generácia -menej početná letová vlna – ošetriť jablone a hrušky v čase predpokladaného hromadného liahnutia húseníc t,j. medzi 8.-11. júnom 2016 prípravkami : Karate Zeon 5CS, Dimilin 48 SC, Buldock 25 EC a Reldan 22.

Uvedené prípravky sú účinné aj proti listovým voškám. Vzhľadom na vývoj počasia odporúčame tento postrek kombinovať s fungicídmi s účinkom proti múčnatke a chrastavitosti jadrovín ako je :

Talent, Topas 100 a ZATO

obalovac_broskynovy_plodObaľovač slivkový a broskyňový I. generácia- menej početná letová vlna – ošetriť slivky a broskyne v čase predpokladaného liahnutia húseníc t.j. v dňoch 8.-11. júna 2016 prípravkami ako : Decis Protech a Mospilan 20 SP.

Po aprílových mrazoch je úroda jadrovín i kôstkovín zredukovaná podľa stanoviska o 40 až 60% a preto sú uvedené ošetrenia odporúčané, ako uvádzame i proti menej početným náletom obaľovača jablčného, slivkového a broskyňového.

Vzhľadom na značne rozšírenú méru hruškovú odporúčame ošetriť hrušky v zahraničí povolenými prípravkami ako Karate zeon, alebo Vertimec.

Obaľovač kôrovýObaľovač kôrový I. generácia – kontrolovať kmene ovocných drevín od úrovne pôdy do výšky 50 cm. V prípade objavenia pilín a trusu po húseniciach obaľovača kôrového, liahnutie húseníc ktorého predpokladáme v čase od 10.-13. júna 2016 vykonať ošetrenie kmeňov do výšky 50 cm prípravkom Dursban.

Proti plesni zemiakovej, v prípade výdatných zrážok – viac ako 20 litov vody na meter štvorcový odporúčame vykonať prvý preventívny postrek prípravkami : Kuprikol 50, Champion 50 WP, Revus 250 SC, a Infinito. Všetky uvedené prípravky možno kombinovať s insekticídmi proti pásavke zamiakovej ako Mospilan 20 SP, Nurelle D, Spintor, karate Zeon a biologický Neemazal TS.

Cibuľu proti plesni cibuľovej je vhodné ošetriť za použitia zmáčadla fungicídmi : Infinito, Kuprikol 50 a Signum.

Vošky na paprike a ostatných zeleninách odporúčame ošetriť prípravkami s čo najkratšou čakacou lehotou ako je Callypso 480 SC -3 dni, Dursban, Mospilan Karate a Pirinex – 7 dní.

V prípade objavenia húseníc víjačky krušpánovej na krušpáne odporúčame ošetrenie prípravkami : Dursban 480 EC, alebo Karate Zeon 5 CS.

Správa je uverejnená na webe : www.szzsekule.webnode.sk

Vydané 6. júna 2016

Ing. A. Kunštek, predseda OV SZZ Pomoravie