Webové sídlo obce Závod!|piatok, 19 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Zachraňovali sme Sovu dlhochvostú (14.11.2015) …ČO BOLO ĎALEJ ???

Zachraňovali sme Sovu dlhochvostú (14.11.2015) …ČO BOLO ĎALEJ ??? 

V novembri sme publikovali článok, ako sme zachraňovali Sovu dlhochvostú, ktorá bola zranená pri našej obci.
⇒  PÔVODNÝ ČLÁNOK

Teraz Vám prinášame s odstupom času chronologicky čo bolo so zranenou sovou dlhochvostou ďalej, ako je na tom a kde sa nachádza teraz.
Informácie o sove poskytol p. Mgr.Rudo Jureček zo Záchrannej stanice pri Správe CHKO Záhorie


Sova - zaviazané krídlo14.11.2015 našla sovu pani Ninisová v lese pri obci Závod, sedela na zemi, neodletela. Cez pána starostu Závodu (p. Vrableca) sa dopátrala až k nám.

Sova má problém s ľavým krídlom, viac uvidíme na röntgene. Tiež má zranenia, ktoré vyzerajú ako po úraze elektrickým prúdom (malé poškodenie v koncovej časti pravého krídla, stopy na pravej nohe). Nad zobákom má malú ranu. Dostala zohriaty Duphalyte injekčne pod kožu, neskôr kúsok morčacieho srdca a jednu myš. Rany boli ošetrené Vetericyn VF a peruánskym balzamom.
Na Záhorí je to prvý údaj o výskyte sovy dlhochvostej. Ďakujeme všetkým, ktorí sa o sovu postarali, vrátane pána Šrámka, u ktorého sovu odložili. (hovorí pán Jureček.)


Sova po operácii krídla.16.12.2015 bola na kontrole vo VetGuard v Senici. Kosť bola zrastená celkom dobre, bola tam však väčšia medzikĺbová medzera, ako by mala byť. Bežne sa u vtákov zlomeniny zrastú do troch týždňov.
Tak sa dr. Šimek rozhodol ponechať ešte piny v krídle až do 26.1.2016.
Pán Jureček to zdôrazňuje, aby bolo zrejmé, že to nezanedbali.


27.12.2015 sova zmizla. Mysleli sme, že ju niekto ukradol. To, že by ušla sama, bolo málo pravdepodobné. Nasledujúce dni sme prehľadali celé okolie, vrátane veľkého školského areálu s veľkými stromami a priľahlé záhrady.


25.1.2016 takmer po mesiaci, sme ju získali nazad. Bola u sokoliarov, ktorí ju boli vziať v Malackách, po oznámení z mestskej polície. Sova bola vyhladovaná, no v poriadku. Po tom, ako sa zotavila, zisťovali, kam by sa mali obrátiť a komu chýba.


26.1.2016 boli kovové kliny po viacerých kontrolách vybrané. Sova mala krídlo fixované po operácii od 16.11.2015.


6.2.2016 bola sova prevezená do záchrannej stanice Havran v Ratnovciach. Tam bola umiestnená do veľkej, tzv. rozlietavacej voliéry. Mala získať kondíciu pred vypustením. Lietala dobre, no niečo sa muselo stať, pretože si krídlo znova zlomila. Pravdepodobne preto, lebo v tej časti bola kosť oslabená. Stalo sa to napriek tomu, že dlho mala v krídle kovové kliny a tiež sme pomerne dlho čakali, kým pôjde na rozlietavanie.


Teraz je sova stále v Ratnovciach a bude umiestnená v Chovnej a rehabilitačnej stanici – Záchranná stanica a Ekocentrum Zázrivá. Čaká na prevoz. Je otázne, ako s krídlom bude schopná lietať a či bude vedieť samostatne žiť v prírode. Do Zázrivej ide preto, lebo sú tam iné dve sovy dlhochvosté ako trvalé hendikepy, takže bude spolu s nimi. Ak by nebola schopná prežiť v prírode, môže tam zostať a pokúsiť sa vytvoriť pár s niektorou inou sovou.

Sova po aklimatizácii

Na ľavom krídle v našuchorenom perí ani nevidno kovovú konštrukciu, ktorá fixuje zlomeninu. Sova s tým už vie celkom dobre lietať, uvidíme, čo bude po vybratí kovových pinov z kosti.


SOVA v nociV noci „uralka“ ožíva. Podľa záberov z fotopasce je veľmi aktívna, preto má lepšie zaviazané zranené krídlo. Na ľudí nereaguje, na psa však veľmi výstražne. Sleduje ho a pri priblížení mu hrozí, našuchorí perie a klepe zobákom.
Prečo „uralka“ ? Aj anglické meno Ural Owl súvisí s Uralom. Je to „tajgový“ typ sovy, obýva hlavne rozľahlé lesy v Rusku. Možno preto také meno. Na východe je to vrátane Japonska a v Európe je to hlavne Škandinávia. Tu v Karpatoch má jedno z malých a izolovaných rozšírení. Slovensko postupne obsadila od východu, najskôr severné Slovensko, teraz zostupuje aj južnejšie. Záhorie je však predsa len úplne mimo tradičných miest, kde žije…. (vysvetľuje p. Jureček)


Sova v noci ožívaPo aklimatizácii je sova dlhochvostá umiestnená vonku. Cez deň je skrytá pod prístreškom.


Zdroj: Mgr. Rudo Jureček
Záchranná stanica pri Správe CHKO Záhorie

Sledujte ju na FB:    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1648976618685121.1073741889.1608070766109040&type=3