Webové sídlo obce Závod!|pondelok, 6 mája, 2024
PRÁVE STE TU: Home » NEWS2 » Pohľad na úžasnú iniciatívu ľudí žijúcich v časti Hoštáky, ktorí sa spojili v prospech prírody sa nezaobíde bez obdivu a poďakovania.

Pohľad na úžasnú iniciatívu ľudí žijúcich v časti Hoštáky, ktorí sa spojili v prospech prírody sa nezaobíde bez obdivu a poďakovania. 

Obyvatelia na Hoštákoch spojili svoje sily spolu s podnikateľmi a to s jediným cieľom: 

Obnoviť hniezdo pre bociana, 
ktoré bolo nešťastnou obeťou elektrickej infraštruktúry.

Západoslovenská distribučná spoločnosť, ktorá zodpovedá za funkčnú elektrickú sieť v danej oblasti, bola nútená odstrániť bocianie hniezdo z dôvodu bezpečnostných opatrení, nie len elektrickej siete ale aj samotných bocianov. To vyvolalo súcit a obavy ľudí, ktorí boli svedkami procesu stavania hniezda samotným bocianom. Avšak, namiesto pasívneho pozerania sa na bociana, ktorý sa smutne pozeral z vedľajšieho stĺpa, ako mu zhadzujú hniezdo a inštalujú zábrany sa naší obyvatelia rozhodli konať. Spojili sa v úsilí postaviť nové hniezdo pre svojho opereného suseda.

Tento stavebný projekt, ktorý sa zrodil z nadšenia a lásky k prírode, bol skutočným príkladom ich ľudskosti. Obyvatelia a firmy pracovali spoločne a nezištne, aby urobili bezpečné hniezdo a priaznivé prostredie pre návrat bociana do jeho nového domova. Napriek výzvam, ktoré priniesli technické a organizačné aspekty tohto projektu, napokon priniesli ovocie.

Nové hniezdo je úspešne postavené a pripravené na prílet nášho opereného suseda Bociana Bieleho. To či prijal pomocnú ruku od človeka, ukáže čas.

Tento príbeh nám pripomína silu spoločenstva a význam ochrany životného prostredia. Všetci spoločne nám ukázali, že aj malé kroky môžu mať veľký vplyv, a ich úsilie je dôkazom toho, že súčinnosťou a odhodlaním je možné dosiahnuť pozitívne zmeny vo svojom okolí. Je to príbeh, ktorý by mal inšpirovať a povzbudiť nás všetkých k tomu, aby sme sa stali aktívnymi ochrancami nášho životného prostredia.

Poďakovanie za nezištné obnovenie bocianieho hniezda patrí:

- Techmont Mochovce, spol. s r.o. -Divízia Kovel 
  a Kovel Servis s.r.o. (materiál, výroba a technika) 

- Zinkovňa Malacky - p.Ondřej Pelech (pozinkovanie)

- Richter Rasen Slovakia s.r.o. (prevoz) 

- LV Agency s.r.o Bratislava (technika)


Miroslav Kopiar a Vierka Kopiarová, 
Tomáš Červenka a Lenka Červenková, 
Roman Hasák, Andrej Hasák, Robert Egl (Bobeš), 
Braňo Šišolák (Golaň), Lucia Kozárková, 
JUDr. Sizana Kozárková a v neposlednom rade deti z Hoštákov.