Webové sídlo obce Závod!|nedeľa, 28 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » FOTO NA TITULKU » FOTO & VIDEO | Závodské Bezchleba Hody 2023: Tradičná slávnosť plná hudby, folklóru, zábavy a priateľských stretnutí pod šírim nebom …

FOTO & VIDEO | Závodské Bezchleba Hody 2023: Tradičná slávnosť plná hudby, folklóru, zábavy a priateľských stretnutí pod šírim nebom … 

V prvú prázdninovú sobotu opäť ožila dedina a to už po dvanásty krát, keď sa konali tradičné Závodské Bezchleba Hody v rámci Záhoráckeho Folklórneho Festivalu (ZFF). Táto dlhoročná udalosť, obľúbená medzi miestnymi obyvateľmi ale aj návštevníkmi, či okoloidúcimi, priniesla celodenný program plný hudby, folklóru a zábavy pre všetky vekové kategórie.


Hoci ráno pred začiatkom programu sa nad dedinou prehnali mraky a padlo pár kvapiek, to neodradilo návštevníkov, aby sa zúčastnili tohto slávnostného podujatia. Práve naopak, dedinský jarmok otvorený od 8:00 hodiny priniesol do ulíc Závodu živý ruch. Ľudia sa mohli pustiť do nakupovania a obdivovať rôzne remeselné výrobky a občerstviť sa v stánkoch od miestnych organizácií.

O 9:00 hodine sa tradične začala hodová svätá omša na cintoríne v kostole Navštívenia Panny Márie. Gotický kostol bol postavený v roku 1339 a zrenovovaný v roku 1777.  Vďaka zachovalosti pôvodného stredovekého stavu sa kostol zaraďuje k cenným a hodnotným dokladom stredovekého sakrálneho staviteľstva u nás. Po vybudovaní nového kostola začal slúžiť, a dodnes slúži ako pohrebná kaplnka.

Hlavný program na pódiu v parku sa začal o 10:00, a to vystúpením Dychovej hudby Šenkvičanka. Zvonivé tóny dychových nástrojov sa niesli vzduchom a vytvárali príjemnú atmosféru, do ktorej sa návštevníci mohli pohodlne ponoriť. Táto hudobná skupina sa postarala o skvelý úvod a príjemné uvítanie pre všetkých návštevníkov.

O 11:00 sa podujatie oficiálne rozbehlo, keď starosta obce Závod predniesol svoj príhovor a zahájil tohtoročné Bezchleba Hody. Jeho slová boli plné hrdosti na dedinu a jej tradičné hodnoty. Po príhovore nasledovala prezentácia domácej Folklórnej skupiny Lanšper, ktorá prostredníctvom piesní a tancov priniesla divákom autentický pocit z koreňov dedinského folklóru.

 

Očakávaná Oľga Baričičová, vystúpila tesne pred poludním a svojim krásnym hlasom očarila publikum. Avšak namiesto tradičného vystúpenia na pódiu sa rozhodla spievať priamo medzi návštevníkmi, čím vytvorila osobnejší kontakt s publikom. Toto priblíženie sa k  divákom prispelo k jedinečnej atmosfére podujatia.

Počas prestávky na pódiu mali návštevníci možnosť obdivovať ukážkovú jazdu Poľnohospodárskych veteránov. Títo vášniví majitelia historických poľnohospodárskych vozidiel predviedli svoje zbierky a ukázali ich v plnej kráse. Pre fanúšikov historických technických zázrakov to bol nezabudnuteľný zážitok.

Po 16:00 hodine sa na pódiu predstavil náš Folklórny súbor Závodzan. Ich tanečné a spevácke vystúpenie prilákalo pozornosť a ponúklo výnimočný pohľad na dedinskú kultúru a tradície.

Program pokračoval ďalšími skvelými vystúpeniami až do 19:00, keď svojím hovoreným slovom a spevom ukončil celodenný program priamo v hľadisku Franta Uher. Jeho prítomnosť na pódiu pridala podujatiu osobitú energiu a emocionálny zážitok.

Po Frantovi Uherovi sa návštevníci ešte dlho nemohli vzdať zábavy, pretože až do polnoci hrala Hudobná skupina PROMIS. Ich živá hudba naplnila park tancom a zábavou a vytiahla takmer všetkých prítomných na parket. Atmosféra bola vynikajúca, a tak sa návštevníci bavili až do posledného tónu, vytvárajúc nezabudnuteľné spomienky.

 Závodské Bezchleba Hody opäť raz potvrdili svoju popularitu a výnimočný charakter.

Táto obecná slávnosť priniesla do Závodu tradičnú kultúru, hudbu a zábavu, ktorú ľudia obľubujú a na ktorú sa tešia každý rok. Podujatie zanechalo v srdciach návštevníkov hlboký dojem a hrdosť na dedinské tradície. Dúfame, že Závodské Bezchleba Hody budú pokračovať aj v budúcnosti a že sa na ne budeme môcť tešiť všetci, ktorí máme radi bohatú kultúru uchovávanú po našich predkoch a spoločné stretnutia pod holým nebom.


Aby bol aj tento ročník úspešný je treba poďakovať každému, kto akýmkoľvek spôsobom pridal svoju ruku k tomuto dielu: 

Náš dlhoročný partner: 
Malokarpatské osvetové stredisko v Modre. 

Občerstvenie od miestnych organizácií: 
Hasiči, Poľovníci, Kynológia, Rybári, Futbalisti, Folkloristi: Závodzan a Lanšper. 

Organizačné zložky: 
Zamestnanci Obecného úradu, Kultúrno-športová komisia pri OZ, Zdravotníci, Moderátor, Zvukári, Fotografka, náš domáci Kameraman, Remeselníci, Predajcovia (tento rok pomenej), 9D KINO, Kolotoče a všetci ostatní ktorí pomohli.

Nesmieme zabudnúť na Vás "návštevníkov", 

že ste prišli na


# ĎAKUJEME #

Teraz sa pohodlne usaďte a pozrite si videozáznam
alebo sa nájdite na fotkách:

VIDEOZÁZNAM z celého dňa 

 FOTOGALERIA
(tu je ich "len" od 1 po 999)

 FOTOGALERIA
(tu je ďalších od 1000 po 1589)

  © Author:VDJX