Webové sídlo obce Závod!|sobota, 20 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Kultúrne a spoločenské aktivity » 4.máj sviatok sv. Floriána a Medzinárodný deň hasičov

4.máj sviatok sv. Floriána a Medzinárodný deň hasičov 

Začiatok mája patrí v našej obci rozhodne hasičom. Stavanie mája a prvomájová veselica je už skutočná tradícia. To, že nás pandémia obrala o zábavu  – v tomto prípade prvomájovú, ale nijako neznižuje náš záujem o hasičov.

A práve preto je na mieste, aby sme im k ich Medzinárodnému dňu hasičov zablahoželali a popriali všetko dobré. V praxi čo najmenej výjazdov, aby každý zásah bol bez zranení a dopadol dobre.

Symbolom Medzinárodného dňa hasičov je červeno-modrá stužka, pričom červená znázorňuje oheň a modrá vodu.

No a práve v tento deň si hasiči uctievajú aj svojho patróna Sv. Floriána. Je patrónom hasičov pre jeho charakter a odvahu. Jeho nasadenie a obeta vlastného života je to, čo robí svätého Floriána dôstojným patrónom hasičov a záchranárov. Floriánovo „hasičstvo“ však možno chápať aj v pôvodnom slova zmysle ako hasenie požiaru ľudskej zloby a nenávisti.

Vážené hasičky a hasiči,
chcem Vám za nás všetkých úprimne poďakovať. Za Vašu námahu, za Váš čas, ktorý ste obetovali a obetujete nielen počas koronakrízy, ale aj pri iných Vašich činnostiach. Prajem Vám, aby vás Váš nebeský patrón sv. Florián ochraňoval a aby ste sa vždy vracali domov zdraví!

Starosta obce Závod