Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 25 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Pozvánky na spoločenské akcie » Pochod Slobody si zopakujú v Moravskom Svätom Jáne po 30. rokoch

Pochod Slobody si zopakujú v Moravskom Svätom Jáne po 30. rokoch 

Pätnásťtisícový dav Slovákov sa 30. decembra 1989 pohol z Moravského Svätého Jána k rieke Morava, nad ktorou dlhé roky visela železná opona. Po tridsiatich rokoch si Záhoráci Pochod Slobody zopakujú, a to v sobotu 16. novembra.

Rieka Morava bola za socializmu chránená ostnatými drôtmi a pohraničníkmi so zbraňou v ruke. Keď sa totalitný režim rúcal, obyvatelia Záhoria sa rozhodli prejsť k rieke a konečne bez obáv pozdraviť svojich rakúskych susedov. Pamätný Pochod Slobody v Moravskom Svätom Jáne bol najväčším revolučným zhromaždením ľudí na Záhorí.

Pôvodne sa pochod mal uskutočniť na Vianoce, no komunisti ho prekazili – organizátorov očierňovali, že rozbíjali autá a domy. Nakoniec sa všetko vysvetlilo a 15-tisícový dav Slovákov 30. decembra 1989 na druhej strane Moravy s nadšením privítali približne dve tisícky Rakúšanov.

Zaspomínať si na túto udalosť bude možné v sobotu 16. novembra.
Program sa začne už o 10:00 otvorením výstavy, ktorá sa bude konať v Kulturáku. O 12:00 bude nasledovať sadenie Lipy Slobody na námestí SNP. K rieke Morava sa účastníci podujatia vydajú o 12:30 (premávať bude aj kyvadlová doprava). Rovnako ako pred tridsiatimi rokmi privítajú na brehu rieky Morava chlebom, soľou a slivovicou o 14:00 rakúsku stranu.