Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 25 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Kultúrne a spoločenské aktivity » Biela pastelka v Bratislavskom kraji

Biela pastelka v Bratislavskom kraji 

20.septembra 2019 sa uskutoční už 18. ročník zbierky, ktorej cieľom je upozorniť na problematiku ľudí so zrakovým postihnutím a pomôcť im žiť čo najkvalitnejší a samostatný život. Prať, žehliť, fejsbúkovať či cestovať – to všetko sa po strate zraku dá naučiť, iba sa treba obrátiť na skúsených odborníkov. Pomocnú ruku ponúka Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), ktorá je organizátorom verejnej zbierky Biela pastelka.

V Závode piatok 20.septembra dopoludnia - Žiaci našej ZŠ



Bratislavský event v znamení hudby & zábavy
„Hlavný stan“ Bielej pastelky bude na námestí pred OC Eurovea (pri soche M. R. Štefánika). Návštevníkov bratislavského eventu čaká bohatý celodenný program, ktorý prinesie množstvo zábavy, súťaží, ale najmä informácií o živote so zrakovým postihnutím. Celým programom budú sprevádzať Adela Vinczeová, Robo Roth, Dodo Kuriľák i Patrik Herman.

Keďže tohto roku má Biela pastelka krásne 18. narodeniny, rozhodli sme sa to náležite osláviť a zároveň symbolicky poďakovať našim darcom za dlhoročnú priazeň. Na pódium prídu zbierku Biela pastelka i Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska podporiť:

  • Peter Zbranek & Peter Bažík
  • Fragile
  • OPAK & Veronika Strapková
  • Sima Martausová
  • KORBEN DALLAS


Začíname už o 12:00 hod. Nebude chýbať ani ukážka výcviku vodiacich psov, zábavné súťaže a zaujímavé vstupy.

V našich informačných stánkoch nás nájdete už od 10:00 hodiny. Môžete sa oboznámiť s tým, aké kompenzačné a optické pomôcky zrakovo postihnutým pomáhajú. Máte pocit, že sa vám horšie číta? Vyskúšajte si priamo na mieste čítanie pomocou elektronických lúp a optických pomôcok, rady vám ponúknu vyškolení odborníci. Zaujíma vás, ako vidia ľudia s rôznymi typmi zrakových ochorení – potom siahnite po simulačných okuliaroch. Vyskúšať si môžete aj písací stroj na písanie v Braillovom písme. K dispozícii bude aj foto stena či maľovanie na tvár.

Skontrolujeme zrak malým i veľkým!
Špeciálne by sme chceli upozorniť na možnosť skontrolovania stavu vášho zraku. Na jednom mieste, rýchlo a bezbolestne získate základné skríningové informácie a tiež možnosť konzultácií s odborníkmi.
Lekári vám odborne skontrolujú vnútroočný tlak, ktorý je jedným z varovných signálov vzniku glaukómu (zeleného zákalu). Pomocou OCT prístroja sa pozrú aj na stav sietnice. Optický koherenčný tomograf (OCT) vyšetrí hrúbku sietnice, zmeny v jej štruktúrach, odhalí akúkoľvek nezrovnalosť, ktorá môže znamenať vážne ochorenie. Či je váš zrak skutočne stopercentne v poriadku pomôže skontrolovať aj zrakový test pomocou tzv. Amslerovej mriežky.

Pastelkové tímy  
V Bratislavskom kraji i po celom Slovensku bude mať verejná zbierka svoje zbierkové tímy. Všetci, ktorým nie je osud nevidiacich a slabozrakých ľahostajný, získajú za dobrovoľný príspevok do pokladničky spinku v tvare pastelky alebo symbolickú pastelku, ktorou pomyselne nakreslia ďalší pekný príbeh pre niekoho, kto to potrebuje.

Členovia tímu Bielej pastelky sú ľahko identifikovateľní. Majú oblečené biele tričká s logom bielej pastelky. Finančné prostriedky zbierajú do bielo-modrých papierových pokladničiek, ktoré sú zapečatené nálepkou s popisom, na ktorej sa nachádza:

  • názov organizácie: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
  • názov zbierky: VEREJNÁ ZBIERKA BIELA PASTELKA 2019
  • logo zbierky a číslo pokladničky
  • informácia o registrácii na MV SR spolu s registračným číslom a fungujúci QR kód
  • zbierkový tím sa tiež vie prezentovať Poverením na vykonávanie zbierky vydaným ÚNSS

 

Ambsádorkou Bielej pastelky je aj tohto roku známa moderátorka Adela Vinczeová: „Páči sa mi myšlienka Bielej pastelky i ľudia, ktorí sa na jej organizácii podieľajú. Bola by som veľmi rada, ak by sme spoločne urobili ešte veľa dobrých vecí zameraných na pomoc ľuďom nevidiacim a slabozrakým,“ povedala A. Vinczeová na margo vzájomnej spolupráce.  

Aj vďaka vám nevidiaci varia i pracujú na počítači…
Pri každej zbierke sa zväčša pýtame KAM idú naše peniaze. V prípade Bielej pastelky si môžete byť istí, že peniaze budú kvalitne využité. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vďaka nim môže pomáhať výučbou čítania a písania Braillovho písma, učiť nevidiacich samostatne sa pohybovať v uliciach pomocou bielej palice. Ani práca na počítači či ovládanie dotykového telefónu dnes nie je pre nevidiacich problémom a pod odborným vedením ho poľahky zvládnu. Vďaka zbierke Biela pastelka môžu nevidiaci a slabozrakí absolvovať kurzy práce s kompenzačnými a optickými pomôckami, ktoré im výrazne uľahčujú život. Naučia sa tiež samostatne fungovať v domácnosti – zvládnu varenie, pranie i žehlenie. Aj vďaka vám sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života… Ďakujeme!

Nevidiacich a slabozrakých môžete prostredníctvom zbierky podporiť aj teraz:
  • zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 v sieti Orange, Telekom aO2
  • príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006
  • alebo online darom prostredníctvom bielapastelka.sk.

Pre ďalšie informácie kontaktujte:
Eliška Fričovská
PR manažérka

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Tel.: +421 2 692 034 21
Mobil: +421 911 496 629
E-mail: fricovska@unss.sk
www.unss.sk