Webové sídlo obce Závod!|utorok, 16 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Kultúrne a spoločenské aktivity » Na Frolovéj notečke sa krstilo… | VIDEO

Na Frolovéj notečke sa krstilo… | VIDEO 

V sobotu 11.5.2019  sa v Závode konal 2.ročník prehliadky Frolová notečka.

O akú prehliadku ide, veľmi dobre opisuje samotný autor tejto myšlienky, Alexander Krajčír:
Folklór a ľudové tradície zo Záhoria nie je jednoduché komplexne popísať. Záhorie vo svojom vývoji podliehalo pomerne rýchlym kultúrnym a sociálnym zmenám a v porovnaní so zvyškom Slovenska jestvuje zo Záhoria málo etnologických záznamov. Aj preto vyžaduje záhorácky folklór hlbšie skúmanie. To platí aj o jeho osobnostiach. Častokrát totiž pôvodné tradície zostávajú v rukách niektorých rodín, prípadne jedného oduševneného človeka – dedinskej osobnosti. Jednou z takýchto osobností bol aj závodský rodák Florián Benkovič. Práve jemu je venovaná prehliadka, ktorá nesie jeho meno, odkaz a zároveň apel na vypátranie piesní, ktoré zapísal v Závode a v okolitých obciach. Účelom prehliadky je zároveň rozširovanie pôvodných záhoráckych piesní.

Samotná prehliadka začala krátkym vystúpením speváčok z FS Závodzan. Pokračovalo sa etnomuzikologickým filmom, ktorý nám pripomenul úzku spoluprácu Janka Blaha s Floriánom Benkovičom. V programe následne vystúpil FS Trnafčan, KM Martina Janšta a poriadajúci FSk Lanšper. Vzácnym hosťom prehliadky bola dcéra Janka Blaha, pani Helena Jurasovová – Blahová. Svojim humorným a energickým prejavom naplnila celú sálu pozitívnou  energiou. Na záver svojho spomínania predložila divákom hudobný skvost. Pieseň Rozmarín zelený v jej podaní bol skutočným pohladením poslucháča milujúceho naše Záhorie a naše prekrásne piesne. Želáme jej veľa zdravia!

Výborný program bol zakončený krstom CD. FSk Lanšper predstavila divákom svoje prvé CD s názvom: Škoda ťa šuhajku. 20 skladieb, ktoré CD obsahuje, sú prehliadkou najstarších dochovaných piesní nielen zo Závodu, ale aj jeho okolia, tak, ako sa podrobne môžete dočítať v texte priloženom k samotnému CD. Vypočuť si môžete piesne smutné i veselé,  verbunky, či  piesne zaznamenané v Ranšpurku z roku 1819. Obal CD-čka zachytávajúci ľudovú veselosť  „ľudí od Lanšpéra“  namaľoval Jozef Chrena.

CD -čku želáme úspešný štart do života. Aby sa medzi ľuďmi rozšírilo, aby sa piesne spievali a aj takto sa po svete šírilo dobré meno nášho Záhoria – nášho Závodu.

Fsk Lanšper prajeme, aby nezostalo pri jednom albume. Aby úspech prvého, ich motivoval k ďalším, podobným skvostom ľudovej kultúry nášho regiónu!

Celým programom divákov, tak, ako aj pred rokom, sprevádzal Adam Potočňák.



Videozáznam z Frolovéj notečky
urobil p.Antonín Vrba z Velkéj nad Veličkou.

Ďakujeme za umožnenie zverejnenia.