Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 28 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » FOTO NA TITULKU » Nočné čítanie v ZŠ (5.4.2019) + Fotogaléria | „Decká z mesta sa nevedia biť“

Nočné čítanie v ZŠ (5.4.2019) + Fotogaléria | „Decká z mesta sa nevedia biť“ 

Tohtoročné nočné čítanie v ZŠ navštívila samotná autorka knihy Kristína Mišovičová

Myšlienka zorganizovať pre deti Nočné čítanie vznikla z potreby priviesť deti k čítaniu nenásilnou, hravou formou. Priamym podnetom bola kniha „Decká z mesta sa nevedia biť“ od Kristíny Mišovičovej, ktorá sa nám náhodou dostala do rúk. Triedne pani učiteľky tretieho ročníka spolu so žiakmi knihu čítali a spolu ich hrdinami prežívali dobrodružstvá.

Našu školu navštívila samotná spisovateľka, žijúca na Záhorí, Kristína Mišovičová, aby deťom priblížila ako vznikol nápad napísať detskú knihu. V príjemnej atmosfére plnej očakávania sa žiaci dozvedeli ako Petrík a Samko, spolužiaci 4. B triedy mali medzi sebou nezhody, ale tvorivý riaditeľ školy im vymyslel za ich večné hádky zaujímavý trest: vytvoriť spoločný projekt, v ktorom zmapujú les za Petríkovým domom. Aby splnili úlohu, museli spolu komunikovať, pomáhať si a spolupracovať. Okrem jednotky za spoločný projekt dostali ešte lepšiu odmenu, ako si na začiatku mysleli. Získali to najcennejšie – nového kamaráta – Petrík Samka a Samko Petríka.

My, pani učiteľky, sme dali hlavy dokopy a pripravili sme pre deti noc plnú dobrodružstva a zábavy. Pani spisovateľka spolu so žiakmi dočítala poslednú kapitolu a potom  nasledovali súťaže. Žiaci 3.A a 3.B triedy sa rozdelili do tímov, dostali pokyny a mohli začať plniť súťažné disciplíny. Museli nám ukázať, že sa neboja a zároveň dokážu vyriešiť nástrahy, ktoré ich čakali v triedach v tmavej škole. Spoločne odhalili stopy zvierat, otestovali si svoje chuťové bunky, precvičili si pamäť, logické myslenie, alebo sa potrápili pri výrobe slizu. Poradili si s prekážkami v lese (telocvični) a načúvali zvukom zvierat.

Vyčerpaní, ale stále odhodlaní tretiaci si dopriali prestávku, počas ktorej ich na stole čakala voňavá pizza od pána starostu a sladký dezert v podobe orechových koláčikov a teplý čajík.

Po prestávke nasledovala ďalšia časť súťaže. Zameraná bola na správne prečítanie úlohy. Žiaci hľadali lesné strašidlo, vyberali kliešťa (šošovicu), dávali prvú pomoc kamarátovi, vyberali pavúka z hniezda, dokazovali svoju šikovnosť s lietajúcou loptičkou. Za každú splnenú úlohu získali indíciu.  Bol ňou kúsok puzzle. Každé družstvo malo časť skladačky. Táto úloha spojila deti do jedného kolektívu. Pochopili, že iba spoločnými silami dosiahnu zadaný cieľ – spolupracovať. A to bol aj hlavný zámer Nočného čítania.

Unavené, ale spokojné deti sa uložili do spacích vakov na zemi svojej triedy. Na dobrú noc sa im premietla rozprávka Matilda. Ešte chvíľu bolo počuť chichot a šepot.

Pani učiteľky si vydýchli, že všetko dobre dopadlo a už premýšľajú nad ďalším ročníkom. Niekoľko týždňová námaha priniesla zaslúženú odmenu v podobe detskej radosti a úsmevu.

Naše poďakovanie patrí pani riaditeľke, všetkým pani učiteľkám, kolegyniam, starším žiačkam, ktoré s láskou pripravili a zorganizovali toto podujatie.

Veľká vďaka patrí sponzorom z radov rodičov a priateľov školy.


FOTOGALÉRIA


A ako to vidia naše deti?

Super atmosféra, zaujímavé úlohy pre deti, milé deti, zaujímavý program a beseda so spisovateľkou bol výborný nápad. Určite by sa v týchto akciách malo pokračovať.       

                                                                             žiačky 9. A

Podľa mňa to bolo tento rok oveľa lepšie ako minulý. Ja som bola v mravenisku (disciplína) a bolo vtipné pozorovať deti, keď boli v napätí, že čo im vôbec dáme ochutnať a ovoňať. 

Páčilo sa mi, že som tentokrát bola súčasťou jednej z disciplín. Bola som skrytá v strašidelnom domčeku a strašila som deti.

Akcia Nočné čítanie sa mi veľmi páčila. Bolo to niečo úžasné a zábavné, aj keď som ôsmačka ma to neskutočne bavilo. Deti sú veľmi šikovné a preto sa s nimi pekne pracovalo. Nasmiali sme sa a užili sme si prespávačku. 

Chválim tento nápad. Deti boli úžasné a učitelia tak isto. Disciplíny boli strašidelné, zábavné – tak som si to predstavovala. Ďakujem pani učiteľkám za túto skvelú príležitosť.

                                                                               žiačky 8.A

Páčilo sa mi ako sme chodili po celej škole a potkla som sa. Nepáčila sa mi Skúška odvahy, pretože všetky skupiny vytiahli veľkého pavúka a my malého. 

Mne sa páčilo vyrábanie slizu, spanie v spacáku a tajnička v 5.A.

Na Nočnom čítaní sa mi páčilo všetko. Najviac sa mi páčila Cesta lesom.

Páčilo sa mi všetko okrem disciplíny v telocvični, lebo nás tam vystrašili na infarkt. 

Páčila sa mi beseda o knižke Decká z mesta sa nevedia biť.

Páčili sa mi disciplíny, občerstvenie a že sme dostali knihu, tombolu a diplom. 

Mne sa páčilo, že tam bola tma.

Páčilo sa mi, že sme chodili po škole, že sme jedli sladké a slané veci, robili všelijaké úlohy. Večer sme pozerali film a videli sme aj pani spisovateľku.

Nepáčilo sa mi, že sme museli ísť skoro spať, chcelo by to vylepšiť, aby sme mohli byť dlhšie hore.                    
                                                                       Žiaci 3.A, 3.B

Mgr. Škrabáková, Mgr. Mrázová