Webové sídlo obce Závod!|piatok, 29 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Organizácie, združenia v obci » Info Šport » Z ARCHÍVU | Liga majstrov na trávniku zo Závodu

Z ARCHÍVU | Liga majstrov na trávniku zo Závodu 

Ako Pravda informovala, finále Ligy majstrov sa hralo na slovenskej tráve. Rusi ju kúpili od spoločnosti Richter Rasen Slovakia, ktorá sídli v našej obci Závod a ktorá už dodala futbalové trávniky na mnohé popredné európske štadióny. Medzi nimi aj na viedenský štadión Ernsta Happela, kde sa o päť týždňov odohrá finálový zápas majstrovstiev Európy.

Štadión v moskovských Lužnikách pred finále Ligy majstrov

Z oboch táborov zazneli aj hlasy, že trávnik v moskovských Lužnikách nebol príliš kvalitný. „Som prekvapený, pretože práve vo štvrtok sme dostali mail z Moskvy, kde nám ešte raz ďakujú a potvrdzujú, že boli s trávnikom spokojní. Tvrdia, že aj obe mužstvá,“ zareagoval Dušan Kušnír, vedúci výroby spoločnosti Richter Rasen Slovakia. „Neviem presne posúdiť, v čom mohol byť problém. Ak sa však na ňom šmýkalo, bolo to spôsobené tým, že bol jednoducho mokrý. V Moskve intenzívne pršalo a taký trávnik, na ktorom by sa potom nešmýkalo, sme zatiaľ nevypestovali a ani neviem o tom, že by sa to niekomu podarilo. Protišmykový trávnik neexistuje. Tento si vybrali Rusi a boli ním nadšení.“

Pracovníci firmy najčastejšie sami pokladajú trávnik, ale v tomto prípade si to zabezpečoval zákazník. Do Ruska putoval v 28 kamiónov. Posledný odišiel koncom apríla. Kušnír sa nedomnieva, že ho položili neskoro, pretože zvyčajne už po dvoch-troch dňoch sa na ňom môže bez problémov hrať. „Pri jeho vyrezávaní a pokladaní môžu nastať problémy. Mne sa však ťažko k tejto konkrétnej situácii vyjadruje,“ dodal Kušnír.

Podľa neho, keď sú ideálne podmienky a trávnik prepravia za deň, trávu nezmrazujú. „Teraz sme to museli urobiť, lebo doprava trvala takmer týždeň. Ochladili sme ju na mínusové teploty, aby prežila bez problémov transport. Preto bolo trošku vidieť, že nebola stopercentne zelená. V takom prípade potrebuje aj trochu dlhší čas. Ten však bol aj v tomto prípade dostatočný.“

Trávnik si vyskúšal rozhodca Ľuboš Micheľ. Aký bol jeho názor? „Tráva bola podľa mňa dobrá, hustá a kompaktná. Problém spočíval možno v tom, že trávnik bol položený na pôvodný umelý. Vznikla trochu vyvýšená plocha a asi bolo potrebné aj viac času, aby lepšie sadol. Najmä z Anglicka sú mužstvá zvyknuté na tvrdší podklad a rovný ako stôl,“ vyslovil svoj postreh.


Pridané:
Zdroj

Text: Pravda – Michal Zeman
Foto: SITA