Webové sídlo obce Závod!|utorok, 23 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » DSS Sv.Michala » Ergoterapia v DSS sv. Michala

Ergoterapia v DSS sv. Michala 

Ergoterapia nie je len nejaké sa hranie s klientom..

Som veľmi rada, že som dostala príležitosť bližšie predstaviť, aká je moja práca ako ergoterapeuta v Zariadení sv. Michala v Závode. Prostredníctvom ergoterapie ponúkame ľuďom rôzneho veku a zdravotného stavu možnosť zmysluplnejšieho trávenia voľného času. Vhodne zvolenými aktivitami im ponúkame šancu udržania vlastnej samostatnosti, nezávislosti a pocitu sebarozhodovania o vlastnom živote, o vlastných potrebách, pocitoch atď. Ak hovoríme o ergoterapii u seniorov, treba ju rozdeliť na dve základné oblasti: na podporu sebestačnosti a vhodnú aktivizáciu seniora. Kým človek žije v domácom prostredí, dokáže si vždy nájsť vhodnú činnosť. Mnohokrát je to povinnosť. Musíme navariť, oprať, upratať, hrať sa s deťmi a pod. Nikto z nás si neuvedomí, že každá aktivita nás k niečomu stimuluje. Naši klienti v zariadení sv. Michala však už takéto povinnosti nemajú. Nemusia si nakúpiť, navariť, prať a pod. Na to a aj iné veci je tu náš personál. Avšak tráviť čas – celý deň „nič nerobením“ prestane postupne baviť každého z nás. A vtedy postupne ochabuje naša aktivizácia, náš záujem o okolie. U klientov v pobytových zariadeniach sa to môže javiť ako „čakanie na svoj súdny deň“. Nikto z nás to však nechce. Z toho dôvodu je úžasné, že som dostala možnosť pracovať aj v zariadení sv. Michala v Závode.
   Mám príležitosť ponúknuť aspoň každý piatok „našim“ klientom vhodne strávený čas. Mám príležitosť ponúknuť im šancu na iné myšlienky a dať im možnosť pospomínať, či spomenúť si na obdobie ich „mladosti“, na to, čo a ako robievali oni. Možno sa pre laika bude zdať, že ergoterapia je len nejaké sa hranie s klientom. Opak je však pravdou. Ku každému klientovi je potrebné pristupovať ako k jedinečnej bytosti, ktorá už prežila veľa zaujímavých chvíľ a za svoj dlhý život sa naučila toho už dosť. Je dôležité ku každému seniorovi pristupovať individuálne. Hľadať jeho potreby, záujmy. Nájsť v nom „staré“ zážitky, o ktoré sa môže podeliť s ďalšími ľudmi. Nechcem tu však zachádzať do ďalšej teórie. Môžem to vysvetliť jednoduchším zobrazením bežného života človeka.
Radi pečiete, varíte? Áno, aj to je aktivita našich seniorov. Kedysi bežná, dnes v zariadení mimoriadne obľúbená. V rámci toho si naše „starké“ zaspomínajú ako oni robili tento koláč, aké koláče obľubovali ich deti, alebo aký koláč majú oni radi a aký by sme mohli upiecť na budúce. Ani nevieme ako, ale dostali sme sa k ďalšej forme terapie, ktorá pracuje s našimi spomienkami a núti náš mozog hľadať informácie z našej minulosti. Zároveň pri varení si nielen precvičujeme jemnú motoriku, ale nútime mozog pamätať si, že ešte musíme pridať cukor, múku a pod, teda pracujeme s krátkodobou pamäťou. Tá už v pokročilejšom veku nefunguje tak ako by mala. Okrem aktivít bežného charakteru, sa pravidelne klientom ponúkajú aj iné formy aktivizačnej práce. V prvom rade sú to rôzne pamäťové cvičenia, či hry, ktoré nútia klienta zapájať všetky úrovne pamäti a tak ho udržiavať čo najdlhšie na primeranej úrovni.
Naši klienti sa tešia aj na športové hry, ktoré sa organizujú priamo v zariadení (kolky, streľba z luku a pod.). Klienti sv. Michala sa každoročne zapájajú aj do spoločenských, či športových aktivít v okolitých zariadeniach. Pravidelne sa zúčastňujú spoločenských hier v zariadení sociálnych služieb BARBORKA v Uníne, či kolkového turnaja v geriatrickom centre SENIOR v Malackách. Aj návšteva detí z miestnej školy im dokáže dať energiu a možnosť na nové myšlienky. Škoda len, že takéto chvíle v našom zariadení nie sú denne. Určite my, vy, ľudia v produktívnom veku, ktorí máme toľko starostí si nevieme ani predstaviť aké to je, keď títo naši klienti čakajú na každú takúto chvíľu. Personál v zariadení môže ponúkať akékoľvek aktivity, ale ten pocit, pocit blízkosti a lásky, im nevieme dať ako bežná návšteva. Možno v Zariadení sv. Michala v Závode je práve aj váš sused, vaša teta, kamarátka z detstva, či bývalá kolegyňa. Verte, že najviac zo všetkého im môžete ponúknuť viac práve vy. Obyčajná návšteva, spoločné posedenie, či obyčajná 5 minútová prechádzka po ulici im dodá mnoho energie. Nezabúdajte, že zariadenie sv. Michala, ktoré zriadila obec Závod pred 4. rokmi, ponúka sociálne služby klientom celoročne a teda aj vašej návšteve sa potešia počas celého roka. Skúste sa stať aj vy „malými“ terapeutmi a potešiť svojou prítomnosťou vášho známeho, ktorý v Závode.

PhDr. Silvia Rummelová