Webové sídlo obce Závod!|piatok, 19 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Kultúrne a spoločenské aktivity » Deň vojnových veteránov – Deň červených makov (11.11.)

Deň vojnových veteránov – Deň červených makov (11.11.) 

Medzinárodný deň vojnových veteránov si každoročne pripomíname dňa 11.11. o 11:11 hod. ako dôstojnú spomienku na padlých v dvoch svetových vojnách a rôznych ozbrojených konfliktoch. Pripomína podpis prímeria na severe Francúzska 11. novembra 1918, ktorým sa skončila prvá svetová vojna.


Aj v našej obci sa stretneme 11.11. na pietnej spomienke pri pomníku padlých vojakov v parku pri kostole. Uctíme si pamiatku padlých veteránov o 11:11 hodine, kedy zaznie 11-krát originálny Zvon mieru nad mestom Rovereto v Taliansku z obecného rozhlasu.


Na pamiatku padlých vojakov a na výročie skončenia bojov a vojny sa rozozvučí Zvon mieru nad talianskym mestom Rovereto. Súvisiaci obrázokPôvodný zvon bol vyrobený z iniciatívy miestneho farára Dona Rosaro zo zbraní a munície, ktoré zostali na bojiskách v okolitých horách. Od roku 1965 sa nový 22 tonový zvon nachádza na návrší nad mestom. Nový zvon je zavesený na mohutnej konštrukcii,  ktorá je na plošine nad mestom a okolo neho stojí 114 stožiarov s vlajkami štátov, ktoré prispeli na jeho výrobu.

Súvisiaci obrázokSymbolom spomienky na padlých vo vojne sa stali červené maky, ktoré vyrástli na jednom z najkrvavejších bojových polí 1. svetovej vojny – na flanderských poliach v Belgicku.

 

Zdroj a Foto: Internet