Vyhodnotenie Gulášmajster 2015

Gulášmajster 2015
Guláš alebo guľáš je hustá, výdatná polievka, ktorej podstatu tvorí dusené a varené mäso. Obsahuje množstvo variabilných ingrediencií, mimo iných zemiaky, cibuľu, paradajky, cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku a pod. Varí sa niekoľko hodín, najprv sa smaží cibuľový základ. Známe sú rôzne kombinácie, napríklad s baraním, teľacím mäsom či divinou. Aj v súčasnosti vznikajú nové varianty tohoto jedla.
Toto charakteristické pastierske jedlo si prisvojuje najmä maďarská kuchyňa, ale typické je aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, slovenskej, českej a rakúskej. Vo Viedni je dokonca reštaurácia s priliehavým názvom Gulaschmuseum zameraná predovšetkým na guláše. Jednou z jej špecialít je napríklad aj Znojemský konský guláš, niekedy ponúkajú guláš z kengury.
Na Slovensku sa konajú regionálne súťaže vo varení gulášu, čoho príkladom je aj sobotný deň u nás v Závode.
(Sobotné dopoludnie nám spestrili aj historické stroje pánov Blažeja Pavelku a Petra Studeniča z rokov 1949 a 1952)
Tento rok sa konal 4.ročník súťaže o titul najlepšieho gulášmajstra v našej obci.
Do súťaže sa prihlásilo 17 družstiev a z toho 4 družstvá boli mimozávodské.
Aj keď súťažiaci dostali podporu od širokého spektra návštevníkov a priaznivcov dobrej kuchyne,
víťazstvo pripadlo iba trom najlepším družstvám.
Takže pre rok 2015 :
Tretie miesto si odnieslo družstvo Pepa team a to Peter Čemba, Ivan Pöštenyi a Patrik Michálek.
Druhé miesto obhájilo družstvo Farníkov a patrilo Richardovi Hollému, Richardovi Rusňákovi a Petrovi Šušotovi.
Víťazné prvé miesto patrilo Švagrovcom a to Milanovi Eglovi, Slavomírovi Dúškovi, a Ondrejovi Dúškovi. Títo získali titul po tretí krát.
Všetkým víťazom blahoželáme a ostatným zúčastneným želáme veľa šťastia na budúci rok.
Video z akcie si môžete pozrieť na našej obecnej stránke v sekcii Videá z našej obce -„Zoznam videí“ umiestnenej na titulnej stránke dole.