Webové sídlo obce Závod!|piatok, 26 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » „Závodské hody byli jak sa patrí!“

„Závodské hody byli jak sa patrí!“ 

Konečne hody! Tie ozajstné – nie dajaké, že: „Bez chleba“! Patria neodmysliteľne k jeseni a ak sa vydaria, tak to je vám vec.

Mimochodom, hody sa nám začali už v sobotu futbalovým zápasom nášho mužstva s Malackami, s výsledkom 5:0 vyhrali naši futbalisti. Víťazstvo oslávili na tradičnej hodovej zábave, ktorú každoročne sami poriadajú. Zábava má svoje stále miesto v zozname kultúrnych aktivít obce a svojich skalných priaznivcov. Stačilo sa v nedeľu ráno prejsť okolo kultúrneho domu a už viete, že sa vydarila.  Nedeľu futbalisti prežili odpočinkom a pohodou, no a v pondelok ich čakal futbalový turnaj. Náročný, hodový a beda, ak by niektorí nenastúpili a ohrozili tak úspech svojho družstva. Nezobrať si na pondelok dovolenku, je trúfalosť. Ide o prestíž a skvelú zábavu.

U nás v Závode hody berieme vážne. Gazdinky sa na ne vzorne a zodpovedne pripravujú. A tak na nedeľňajšom stole nechýbala pečená hus či kačka, alebo iná výnimočná obľúbená dobrota. Keďže ide o sviatok nášho kostola,  farníci slávili hodovú slávnostnú svätú omšu za prítomnosti hosťa dôstojného pána ThLic. Viktora Jakubova, národného riaditeľa Pápežských misijných diel na Slovensku (http://www.papezskemisijnediela.sk).  Otec biskup Štefan Vrablec sa ospravedlnil. Jeho zdravotný stav hodovú návštevu neumožnil.

Nechýbali ani kolotoče. Už vo štvrtok zaujali svoje miesto pri ihrisku a deti pozorne sledovali, ako sa rodia atrakcie. V nedeľu si ich mohli užiť od skorého poobedia až do večera. Rodičia sa museli vyzbrojiť trpezlivosťou a plnou peňaženkou. Niečo pridali aj starenky a tak sa lietalo v oblakoch.

Návštevy sú v tento deň samozrejmosťou. Rodina a známi sa stretli za spoločným stolom a strávili príjemný deň v kruhu svojich najbližších.

Tak dajako a rok čo rok. Tento krát aspoň vyšlo počasie. Sviatok rodiny na dedine má svoje dôležité miesto v našom náročnom živote a sme radi, ak sa vydarí. Tento rok sa vydaril….