Webové sídlo obce Závod!|piatok, 29 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Kultúrne a spoločenské aktivity » Hádajte aký vysoký je náš máj?

Hádajte aký vysoký je náš máj? 

Máj v Závode 2015
Tento rok máme v Závode dve máje. Okrem už tradičného, jeden stojí aj v parku na Kozej ulici. Tento je menší a stavaný pôvodným spôsobom – teda ručne. Zopár správnych ľudí sa stretlo a povedali si že to skúsia. Podarilo sa už po druhý krát. Veľmi pekná myšlienka s dôležitou dohrou. Keď máj postavili, spolu sa pri nej aj zabavili. Aké je to dnes vzácne – takéto stretnutia. Spoločná myšlienka a spoločný cieľ. Tento krát im to opäť vyšlo a ja dúfam, že nie naposledy. Ktosi sa ich spýtal prečo to robia? Nuž je to perfektná akcia. Stretáme sa tu spolu susedia, porozprávame sa, zaspievame i popijeme….

  máj 2015 rezanieBezpochyby najväčšiu pozornosť na seba už tradične strhli naši hasiči. Z lesa až do stredu obce vedie ešte dnes viditeľná zreteľná stopa. Akoby niekto niečo veľmi ťažké vliekol. A veru je to tak. Strom, za ktorý by sa nehanbilo ani naše hlavné mesto. Pred hasičňou bol ruch už od rána. Pripraviť takúto akciu nie je jednoduché. Je zbytočné to opisovať. Stačí sa pozrieť na okolité obce a skúsiť nájsť krajšiu či vyššiu. Široko – ďaleko nás už poznajú.

máj 2015 pripravaSamotné stavanie začalo o 16-tej hodine a ani nie za dvadsať minút už znela siréna. Oznamovala, že máj stojí a môže sa začať prvomájová veselica. Hasiči boli pripravení. Živá hudba, cigánske pečienky, čapované nápoje – všetko ako sa patrí a očakáva od takejto akcie. Aj tu padla otázka, prečo to robia. Zbystril som, lebo deň pred tým som počúval to isté z iného konca dediny. „Robíme to pre ľudí…“ Veľmi jednoduchá, skromná odpoveď bez pátosu a vystatovania. Proste je to tak. Majú to v sebe. Či ich pozorujem pri požiari, na brigádach, alebo na kultúrnych akciách. Je to osobité a nedá sa to ľahko opísať. S istotou viem len to, že dá sa to aj za peniaze. Ale to už je iná akcia.

V našej obci máme veľké šťastie na schopných ľudí. Akcie, ktoré by s problémom zvládali aj profesionálne firmy naše organizácie zvládajú bez väčších zaváhaní. Len s radosťou môžeme pozerať na kolegialitu s akou sa chodia navzájom podporovať a mnohí z nás sa tam objavia iba a práve z takéhoto dôvodu. Chcú podporiť dobrú vec. Zamrzí potom kritika: Musel som dlho čakať! Ako to mali s tou obsluhou, veď ten rezeň bol skoro studený a podobne.

máj2015 32mK tomu poviem len toľko: Nemusel si dlho čakať. Nemusel si čakať vôbec. Oni ti niečo pripravili s otvoreným srdcom. Dali ti možnosť, aby si niekomu pomohol a ešte sa aj zabavil. Ty si to odmietol. A ešte si ich aj ranil. Oni skutočne nie sú profesionálni čašníci či kuchári. Oni sú naši a robia to pre nás, či naše deti.

Toto majme vždy na pamäti! Vážme si ich a pomáhajme. Aj tým, že si pôjdeme zatancovať a popri tom si dáme tradičnú hasičskú pečienku. Stojí to za to. Starší ľudia vedia pozerať srdcom. Pozrime sa aj my. Uvidíme veci až sa budeme čudovať……..

Nuž skoro som zabudol! Tak už viete koľko meria tá naša mája? Tento rok 32 metrov!

Ing. Peter Vrablec – starosta obce