Webové sídlo obce Závod!|sobota, 20 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Stretli sme sa na pietnom akte obetiam druhej svetovej vojny

Stretli sme sa na pietnom akte obetiam druhej svetovej vojny 

pomník padlich

Dňa 7.apríla 2015 podvečer o 18,00 hod sa v kostolnom parku pri pomníku padlých uskutočnilo spomienkové stretnutie pietneho aktu obetiam druhej svetovej vojny. Aktu úcty sa zúčastnili predstavitelia samosprávy, školy,  jednoty dôchodcov, dobrovoľní hasiči a občania obce Závod.

 

 

 

Spomienka na padlích vojakov

Stretli sme sa  pri pamätníku obetí jednej aj druhej svetovej vojny. Spomínali sme na obete najcennejšie, obete ľudských životov. Práve tie obete, ktoré priniesli slobodu aj do našej obce. Pripomenuli sme si aj, ako prebiehalo oslobodenie našej obce:

 

DSC_0187 DSC_0184

„3.apríla podvečer prišlo do dediny niekoľko tankov a pancierových áut s nemeckými vojakmi, jednou batériou delostrelectva a oddielom SS. Stiahli sa do lesa na hornom konci.
V noci 4. apríla počuť kanonádu smerom od Lakšárskej Novej Vsi a detonácie munície v skladoch v Pláňave, vidieť aj požiare benzínových skladov. Ráno 5. apríla okolo 4.OO hodiny rannej prichádzajú ešte za šera prví červenoarmejci.
Sú to kozáci na koňoch, pešiaci a oddiel protitankového delostrelectva. Prišli smerom od železničnej stanice a pýtali sa kde sú Nemci. Mnohých prekvapili ešte v domoch na hornom konci, kde boli ubytovaní.
Okolo 9.OO hodiny zahájili Nemci útok od lesa na hornom konci. Nemecká pechota útočila cez Drahúškovú, Šundar a Plavisko a prišli až po uličku vedúcu zo stanice do dediny. Súčasne s nimi útočili i nemecké obrnené autá. Za útoku vznikol veľký požiar, počas ktorého zhorelo 41 stodôl, 5 obytných domov, bolo zničených viac hospodárskych stavísk a väčšina domov na hornom konci bola poškodená (z vojenskej techniky bolo zničených šesť nemeckých pancierových vozidiel). Narýchlo bola v starej škole a v niektorých súkromných domoch zriadená nemocnica. Počas bojov padlo desať červenoarmejcov, dvadsaťpäť nemeckých vojakov a traja miestny obyvatelia. Boli to jeden chlap, slobodné dievča a róm. Boj sa skončil víťazstvom červenoarmejcov o 14.OO hodine.
Potom prechádzal vyše dvanásť hodín hlavný prúd vojsk maršala Malinovského smerom od Niviek na Tomky a Šaštín. Škody vzniknuté počas odboja boli vyčíslené na 5 466 690 korún.“

 

DSC_0190 DSC_0191
Toto stretnutie nám odhaľuje spomienky na osudy bojovníkov padlých v 2.sv. vojne.

DSC_0189Táto éra je zapísaná do dejín. Priamy účastníci už dnes nie sú medzi nami.  Vám, ktorí ste prišli vzdať poctu vojnovým obetiam, ďakujem za účasť. Všetci si želáme, aby už nikdy na celom svete ľudia nepociťovali hrozby a útrapy vojen a nepokojov, a aby bolo dopriate národom žiť v demokracii pokoji a mieri.

Ešte raz vám všetkým ďakujem za morálnu podporu na spomienkovom stretnutí.