Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 28 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Obecný úrad » Čistili sme obec, likvidovali čierne skládky

Čistili sme obec, likvidovali čierne skládky 

V sobotu 20. apríla 2013 sa v našej obci konalo veľké jarné upratovanie. Nič nové pod slnkom, každý už vedel, čo to vlastne chceme. Je jasné, že nie každé upratovanie vytiahne ľudí na smetiská a nadšenie neochabne. Práve naopak. Mnohí, ktorí prišli prvý krát, teraz neprišli. Nie že by im na našej obci menej záležalo. To nie , no akosi rezignovali, keď pochopili, že ľudská bezohľadnosť ich dielo kazí. Že sú medzi nami „prasatá“ ktoré sa nám za chrbtom smejú a pokračujú vo svojom nechutnom ponímaní demokracie.

No všetkým, čo na našom prostredí v ktorom žijeme záleží, musím povedať, že robíme veľké pokroky. Treba aj chápať, že naučiť ľudí takej radikálnej zmene a práve v tejto ťažkej dobe, nie je jednoduché. Systém nie je dokonalý, prepracovávame ho za chodu a snažíme sa, aby bol čo najlacnejší. A v tom je háčik, v tom je to zdržanie. No a povedomie ľudí sa mení pomaly. Jeden príklad za všetky: Celý týždeň sme hlásili kam so stavebným odpadom, dostali ste do schránky letáky a aj napriek tomu som mal telefonát od jedného podnikateľa, kam so stavebným odpadom. Či by som mu nezabezpečil jeho rozdrvenie na bývalom smetisku, kde sa teraz recykluje odpad z výstavby kanalizácie. Zopakoval som mu len to čo vlastne vedel, len to ešte nikdy neurobil. Aby odviezol stavebný odpad do areálu bývalej Prefy a ešte dostane aj potvrdenie o likvidácii odpadu s daňovým dokladom, ktorý si môže dať do nákladov. Začali sme sa smiať, lebo sme si uvedomili, aké je to jednoduché. Omnoho zložitejšie je zbaviť sa toho načierno.

Mnohí z Vás neprišli, lebo boli znechutení, niektorí nemohli, no kupodivu prišli iný. Takí, ktorí ešte neboli a pochopili, že ide o dobrú vec. Kameraman natáčajúci brigádnikov po dedine sa pýtal ľudí, prečo to robia. „Je to naša obec a chceme si ju zveľaďovať!“ znela jedna z odpovedí. A tým môžem tento príspevok ukončiť. Nič pravdivejšie a silnejšie sa mi k tejto téme nehodí. JE TO NAŠA OBEC!!!

Ani štát a ani eurofondy nám z nej domov neurobia. Ten si z nej robíme sami a sami si ho aj musíme chrániť a zveľaďovať. Ďakujem všetkým, ktorí akoukoľvek formou prispeli a nech je vám všetkým povzbudením, že dielo sa darí.