Webové sídlo obce Závod!|štvrtok, 25 apríla, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Pozvánky na spoločenské akcie » Kultúrne leto v Centrálnom parku 1.časť – DH VÁHOVANKA

Kultúrne leto v Centrálnom parku 1.časť – DH VÁHOVANKA 

Obec Závod a DHZ Závod
srdečne pozývajú širokú verejnosť na pokračovanie
Kultúrneho Leta – „Enem pro nás a naše dzeci““
dňa 22.07.2017 od 17:00 do 23:00 v Centrálnom parku pri Hasični
kde Vám
spríjemní po
poludnie
DH – VÁHOVANKA

Pôvodná Stankovská kapela bola založená v roku 1910 na podnet Štefana Ďuriša.Od tej doby sa v nej vystriedalo mnoho dobrých muzikantov.

Novodobá história kapely sa začala písať 17.júla 1993 po dohode Štefana Dobiaša a učiteľa Mgr. Ladislava Žiška. Ich zámerom bolo pritiahnuť mladých ľudí k ľudovej hudbe a zabezpečiť, aby tradícia dychovej hudby v našej obci pokračovala a nezanikla.

V tejto dobe pôsobili v kapele Štefan Dobiáš (kapelník, trumpeta), Jozef Mojžiš (tenor), Adam Berko (tuba), Radoslav Jančo (bicie, spev), Ladislav Žiško (akordeón) a Denisa Plášková (spev). Neskôr sa ku kapele pridali speváčky Katarína Mojžišová a Katarína Hašková. Zloženie kapely prirodzene prechádzalo personálnymi zmenami.

Stankovská  kapela  si  tvorí  vlastnú  hudbu, najmä polky, valčíky, tangá. Väčšina piesní je z dielne nášho basgitaristu Emila Cingálka, ktorý je považovaný za dvorného skladateľa kapely má na konte viac ako sto ľudových piesní,na viac tvorí texty aj do hudby moderných  žánrov, ktorých jepribližne sto desať.

Po príchode terajšieho kapelníka a aranžéra Jozefa Horňáka kapela vydala tri hudobné nosiče Zem moja Slovenská, Dolu Váhom, Džbánok maľovaný. Na spomínaných CD sú piesne od  Štefana Dobiaša, Jozefa Horňáka a Ladislava Žiška a samozrejme Emila Cingálka.
Stankovská kapela vystupovala a účinkuje i dnes na  rôznych oslavách, tanečných zábavách a svadbách, spoločenských podujatiach v obci ako aj v blízkom a ďalekom okolí. Zúčastnila sa aj v Paríži na oslavách Slovensko – Francúzkeho priateľstva a v Českej  republike na rôznych podujatiach.

Stankovská kapela ukončila svoju činnosť v Trenčianskych Stankovciach 31.12. 2009, kde 17 rokov pôsobila a reprezentovala obec doma i v zahraničí. Ľudia sa však menia a aj názory reprezentantov obce. To čo sme vytvorili je pre ľudské ucho, pre tých čo prídu po nás, aby vedeli že piesňou sa dá povedať všetko, či o láske, radosti, bôli či žiali. 

Kapela Váhovanka je pod novým zriaďovateľom obce Mníchová Lehota od 1.1.2010. Všetky piesne, ktoré hrala Stankovská kapela ostávajú v repertoári Váhovanky.

Počas pôsobenia sa obsadenie kapely menilo – krídlovku hral Pavol Kuník, Alojz Mikulaj a Danka Hrušovská spev a Karol Hladký tenor, ktorým ďakujeme za ich činnosť. Poďakovanie patrí aj všetkým priateľom a tým čo nám fandili a ktorým táto kapela nebola ľahostajná.