Webové sídlo obce Závod!|piatok, 29 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » Aktuálne správy » Voda bude tento rok nad zlato

Voda bude tento rok nad zlato 

Voda 1 Po skúsenostiach z minulých rokov dnes máme presné výsledky spotreby vody a taktiež poznáme naše možnosti. Pre porovnanie: v roku 2011 bola spotreba vody vo verejnom vodovode 52 400m3. V roku 2015 to bolo 88 036 m3.  Aby ste to nemuseli rátať: je to nárast o 68 %.

Takže keď k tomu dáme silu vodného zdroja, ktorý nám dáva cca 3,3 ls-1, s istotou môžeme povedať, že tento rok budú už čoskoro výpadky v dodávkach vody.

bazen 1 napustenieVieme, že  napúšťanie bazénov je prvý vážny problém. Tento problém ale dokážeme čiastočne riešiť koordináciou napúšťania. Žiadame preto každého, kto bude chcieť napúšťať bazén, aby  pred jeho napúšťaním zavolal starostovi na telefónne číslo: 0903 75 12 75. Keďže máme presný prehľad o množstve vody vo vodojeme, dokážeme každému záujemcovi okamžite odpovedať, kedy bude môcť napúšťať tak, aby neohrozil dodávky vody do obce. No a čím skôr sa z napúšťaním začne, tým lepšie. Až udrú suchá, budeme v predstihu.

Polievanie 1V záujme všetkých je, aby sa voda nepoužívala na polievanie. Ľahko si vyrátate, že ak sa v desiatkach domácností pustí kohútik naplno, klesne aj tlak , ale aj zásoba vody. Nebojte sa suseda upozorniť, že jeho chovanie je sebecké a bezcharakterné. Iba spoločenský tlak donúti arogantných jedincov konať aspoň trocha zodpovedne.

Problém s nedostatkom v dodávke vody spotrebiteľom nie je len problémom našej obce. V nasledujúcom odkaze sme sa nechali inšpirovať ako dopad z nedostatkom vody čiastočne zmierniť a zabezpečiť tak vodu pre každého.

1.VIDEO-REPORTÁŽ Z OBCE ŠEBROV NA BLANENSKU V CZ
2. Alebo odporúčanie komerčnej vodárenskej spoločnosti

Vrtananie studneDobrá správa je, že tento rok budeme vo vlastnej réžii už v lete vŕtať novú studňu, ktorá bude v čase sucha pomáhať vykryť vysokú spotrebu vody v obci. No aj keď všetko pôjde ako má, tohtoročný problém nám to ešte nevyrieši. Nevyrieši ho ani BVS a.s., ktorá je v rukách Bratislavy.
Žiadame teda všetkých o maximálnu zodpovednosť a spoluprácu. Desať mesiacov v roku nám vodný zdroj stačí. V období sucha by v prípade disciplíny stačil tiež.
Ďakujeme.