Webové sídlo obce Závod!|piatok, 29 marca, 2024
PRÁVE STE TU: Home » DSS Sv.Michala » Život v našom zariadení – ROK 2020

Život v našom zariadení – ROK 2020 

 

ROK  2020

VIANOCE 2020

Aj tento rok sme pripravili pre našich prijímateľov sociálnej služby pekné a pokojné prežitie Vianoc. Im keď tento rok bol iný oko po iné roky, príbuzný sa nemohli stretnúť so svojimi blízkymi kvôli nariadeniam pre ochranu proti COVIDU 19. Snažili sme sa obyvateľom nášho zariadenia nahradiť rodinnú atmosféru. Myslím , že sa nám to aspoň trocha podarilo. Klienti mali sviatočnú večeru, darčeky a prekrásny vianočný stromček, ktorý si sami pomáhali ozdobiť .

Odovzdávanie darčekov pre našich klientov

Dňa 23.12.2020 sme predali klientom darčeky ktoré sme pre nich pripravili  vo spolupráci s p. Pitoňákovou z nadácie:“ Koľko radosti sa vmestí do krabice od topánok“ a z darčekov ktoré pripravili žiaci ZŠ v Závode spolu s MŠ. V mene všetkých klientov i nás všetkým úprimne ďakujeme. Všetkých to veľmi potešilo,že aj v tejto ťažkej dobe si na našich seniorov spomenuli. Zajtra na Štedrý večer ich všetkých čaká prekvapenie pod stromčekom i od nás. Prajem všetkým požehnané a pokojné Vianoce, bohatého Ježiška a hlavne pevné zdravie.

 

Testovanie  pred Vianocami

V dňoch 21. a 22. 12. 2020 sme pretestovali všetkých klientov i zamestnancov na prítomnosť COVID 19. Všetky testy dopadli na výbornú, všetci sme s negatívnym výsledkom. Všetkom svedčí o dobrej prevencii a dôkladnom dodržiavaní všetkých protiepidemiologických opatrení. Prajem všetkým klientom aj zamestnancom aby sme tieto sviatky prežili v pokoji a do nového roku vstúpili všetci zdraví. Tak nám Pán Boh pomáhaj.

Mikuláš u nás

Tak ako každý rok i tento rok nás navštívil sv. Mikuláš. Všetci naši obyvatelia ho túžobne očakávali. Samozrejme prišiel a nemal prázdne ruky, priniesol nám všetkým darčeky. Po odriekaní nejakej krátkej básničky, alebo zaspievaní pesničky Mikuláš odmenil každého nášho klienta. Ďakujeme a o rok dovidenia.

Nový televízny rozvod

Dňa 16.11.2020 sa nám podarilo konečne zrealizovať rekonštrukciu TV rozvodu v celom zariadení nášho DSS. Všetky TV prijímače na izbách, spoločenskej miestnosti i v sesterni majú zabezpečený kvalitný príjem TV programov.

Odborné práce realizovala firma z Malaciek. Touto formou sa nám podarilo zase o niečo zvýšiť kvalitu našich poskytovaných služieb.

Nový pomocník do práčovne

Včera 11.11.2020 sme kúpili nového pomocníka do práčovne. Je to nová veľká pračka na 17kg prádla. Staršie pračky sme už dali asi 3 – 5 -krát opravovať a majú už dosť za sebou. Verím , že nám táto nová práčka tiež tak dlho vydrží a bude nám dobre slúžiť.

Druhá vlna testovania

V sobotu  7.11.2020 prebehlo druhé kolo testovania na COVID 19. Opäť sme obstáli na výbornú. Všetci klienti aj zamestnanci mali negatívny výsledok testu. Je to všetko preto, lebo všetci pristupujeme zodpovedne k dodržiavaniu všetkých nariadení a tým chránime klientov i seba. Toto cestou sa chcem poďakovať všetkým klientom za dodržiavanie  nariadení a veľkú trpezlivosť. Tiež i celý personál má veľkú zásluhu na tomto výbornom výsledku a predovšetkým ďakujeme p. Hupkovej, ktorá sa stará o naše zdravie , ďakujeme.

Prvá vlna plošného testovania

V sobotu 31.10.2020 prebehlo v našom zariadení plošné testovanie na Covid 19. Testy sme obdržali od Bratislavského samosprávneho kraja, testovanie klientov i zamestnancov sme si urobili vlastnými silami. Všetci zamestnanci svojim poctivým prístupom pomohli že zariadenie prešlo otestovaním bez jediného pozitívneho testu. Zatiaľ sa držíme a verím , že obstojíme v boji proti pandémii a budeme naďalej svojím zodpovedným prístupom chrániť klientov a aj seba.

Veľké sťahovanie

V zariadení došlo k veľkému sťahovaniu na základe požiadavky OÚ, ktorý sa touto formou snažil vytvoriť nové priestory pre praktického lekára. Priestory sme uvoľnili k 1.8.2020. Celý tento proces nás stál veľa úsilia i financií tiež i obec. Nové priestory sme si zariadili ako len bolo možné a financie dovolili. Zvykáme si na nové priestory, i keď nám to v tomto období ťažkej situácie dosť skomplikovalo život. Verím, že to i takto všetko zvládneme.

Posedenie pri ľudovej  hudbe

14.2.2020 sa zase uskutočnilo posedenie pri ľudovej nôte. Klienti si spolu zaspievali a niektorí si aj zatancovali s personálom. Zase si spríjemnili spoločné chvíle v zariadení. Klienti sú vždy veľmi radi keď si na nich niekto spomenie. Pri peknej pesničke zabudnú na svoje trápenie i choroby. Je to vždy spríjemnenie pobytu v zariadení, ĎAKUJEME  Medlenovci bolo to supééééééééééér.

Altánok

10.10.2019 sa začala príprava a následne budovanie altánku  v oddychovej zóne nášho zariadenia. Prácu vykonával p Krajčír Alojz  ako projekt, ktorý vypracoval OÚ Závod v spolupráci s Bratislavský samosprávnym krajom. Klienti aj touto formou ďakujú. Veľmi radi tam sedia a oddychujú pri počúvaní hudby.

 

Nová strecha

V Januári  tohto roku sa začala montáž novej strechy na starej časti strechy budovy zariadenia. Celý projekt je pod záštitou i financovaní obce Závod. Teraz budeme mať už vymenenú celú strechu na našej budove. Ostáva len dobudovať bleskozvody aby sme splnili požiadavky ohľadom bezpečnostných predpisov. Takto sme zase skrášlili budovu a hlavne zamedzili zatekaniu do budovy.

ROK  2019

Oprava komína.

Pracovníci obecného úradu opravili komín na budove zariadenia. Jej opravu sme vykonali ešte pred opravou  strechy na ostatnej časti budovy. Za pomoci OÚ bude vymenená celá časť strechy v jednom termíne.

Vybudovanie automatickej závlahy

Na základe projektu o využívaní dažďovej vody obecný úrad v Závode vybudoval automatické zavlažovanie trávnych plôcha okrasných záhonov v oddychovej zóne v našom zariadení. Prácu vykonával p. Krajčír Lukáš za čo mu chceme i touto formou poďakovať.

Pri výkopových prácach sa nám podarilo nájsť a starú pôvodnú studňu, ktorú po jej vyčistení napojíme do systému závlahy a budeme môcť využívať tento zdroj tiež na polievanie.

Vystúpenie detí z MŠ Závod

Veľké a milé prekvapenie pre našich klientov pripravili detičky z MŠ v Závode. Svojím programom potešili srdiečka klientom a spríjemnili spoločné chvíle pri peknom programe. Neostalo len pri vystúpení, ale detičky pripravili prekvapenie aj vo forme darčekov ktoré osobne predali všetkým našim klientom. Zariadenie tiež odmenilo deti sladkosťami a malým občerstvením. Ďakujeme a tešíme sa na nové stretnutia.

Nové kreslo

Pre skvalitnenie pracovného prostredia sme zakúpili nové kreslo do sesterne, v ktorej sú počas nočnej zmeny naše opatrovateľky. Určite sa im bude lepšie slúžiť a budú si môcť pohodlne sadnúť a oddýchnuť.

 

 

Hurá máme novú práčovňu

Po dlhšom rozhodovaní sme sa rozhodli, že si vybudujeme z vlastných zdrojov nové priestory pre práčovňu. Práčovňu sme už druhý raz sťahovali do lepších priestorov, no stále to nebolo tak ako by sme si predstavovali. Po zvážení,že by sme po určitých úpravách mohli z nepoužívaných priestorov vybudovať dôstojné priestory na práčovňu, sme sa pustili do práce. Museli sme staré priestory za pomoci zamestnancov OÚ vybúrať a potom pripraviť odpad a steny na obloženie, ktoré nám urobil pán Prskavec a pán Polák. Rozvod vody a odpad pre práčky nám urobil manžel našej zamestnankyne pán Chmelík. O novú elektroinštaláciu sa zase postarali pán Mareček a pán Olšovský. O vymaľovanie a osadenie nových dverí sa postaral pán Vrablec Dušan. Dokúpili sme si aj novú poličku. Do budúcnosti budeme musieť kúpiť novú práčku, lebo stará nám už začína dosluhovať. Môžeme byť hrdý, čo sme vybudovali a tým zlepšili pracovné podmienky našej pani upratovačke. Tiež sa chcem všetkým, ktorí nám pomáhali za super vykonanú prácu poďakovať. Ďakujeme.

Unín 2019 – cesta rozprávkovým svetom

Dňa 26. Júna sme sa zúčastnili s klientmi súťaže : Cesta rozprávkovým svetom, kde sme plnili rôzne úlohy. Celú súťaž sme absolvovali úspešne a boli sme aj od pani riaditeľky odmenený diplomom a pohárom. Pani Kostroňová  nás úspešne reprezentovala. Po súťaži nás čakalo ako vždy bohaté občerstvenie a tanečná zábava. V Uníne zase dokázali zorganizovať skvelý program, pri ktorom sa zabávali všetci zúčastnení.

Soch svätého Michala

V máji nám OÚ daroval do zariadenia sochu nášho patróna sv. Michala. Sochu nám posvätil p. farár zo Závodu a potom sme ju umiestnili do kaplnky vo fasáde ne prednej časti budovy. Obec zabezpečila aj jej zasklenie. My sme dorobili osvetlenie sochy, ktoré sa automaticky zapína a vypína v stanovenom čase, tak aby bola socha osvetlená v nočnom čase.

Naša skalka

V mesiaci apríl nám p. Zajícová spolu so synom vybudovali v oddychovej zóne peknú skalku. Týmto spôsobom sme zase o krok ďalej v budovaní a hlavne k dobudovaniu oddychovej zóny v našom zariadení. Chcem sa aj touto formou poďakovať za vykonanú prácu a vlastnú iniciatívu, ktorú si veľmi ceníme. Verím, že tento rok sa nám podarí s pomocou OÚ vybudovať tak vytúžený altánok. Verím, že spoločnými silami to všetko zvládneme a týmto spôsobom zase zvýšime kvalitu poskytovaných služieb naším klientom.

Bránka na vývoz popolníc
V mesiaci marec sme začali s prípravnými prácami pre vybudovanie bránky na vývoz popolníc. Popolnice sme museli voziť cez celý dvor na cestu. Vybudovaním malej bránky v plote sme podstatne zjednodušili a hlavne uľahčili manipuláciu s kontajnermi na komunálny odpad. Pri realizácii tohto projektu nám pomohli pracovníci obecného úradu a to hlavne pri búraní a betónovaní nájazdovej plochy. Výrobu a samotnú montáž bránky nám urobil p. Polák. Všetkým sa chceme i touto formou poďakovať. Ďakujeme.

ROK  2018
 
Otvorenie CSS v Malackách po jej rekonštrukcii

18. decembra sme sa zúčastnili na otvorení Centra sociálnych služieb v Malackách po jeho rekonštrukcii. Pozvanie sme prijali od jej riaditeľky p. Dujsíkovej. Tohto otvorenia sa zúčastnilo veľa vzácnych hostí. Po ukážke zariadenia bola spoločná debata, kde sme si mohli medzi sebou vymeniť rôzne skúsenosti. Táto návšteva nás zase presvedčila o tom, že i zo starších priestorov sa dá určitým spôsobom skrášliť prostredie pre klientov i zamestnancov zariadenia. Je to výzva pre nás pokračovať aj v našom zariadení touto cestou.

Vianočné trhy 2018

Aj v tomto roku sa naše zariadenie aktívne zúčastnilo Vianočných trhov. Zase sme ponúkali krásne výrobky našich klientov. Výťažok z ich predaja bude  použitý na zakúpenie materiálu na výrobu výrobkov ktoré budú v rámci terapie vyrábať klienti.

 
Mesiac úcty k starším

Tak ako každý rok  prišli deti FS zo Závodu  potešiť našich klientov k ich sviatku. Svojim programom im spríjemnili spoločné chvíle pri krásnej ľudovej piesni a tanci. Určite ich táto atmosféra preniesla do ich mladosti a zabudli na chvíľu na svoje bolesti a starosti. V mesiaci október prišli aj obyvatelia zo Závodu zaspievať našim klientom. Všetkým vystupujúcim sa chcem toto formou poďakovať a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutia,

Úprava dennej miestnosti sestry

Začiatkom mesiaca október sa nám podarilo urobiť pár stavebných úprav v miestnosti sestier. Položili sme novú podlahu, osadilo dve nové plastové okná a vymenili nový kancelársky stôl. Touto úpravou sme zlepšili pracovné prostredie naším opatrovateľkám, chceme sa poďakovať OÚ v Závode, ktoré zafinancovalo výmenu jedného okna, ďakujeme.

Deň otvorených dverí

22.septembra sme v zariadení zorganizovali deň otvorených dverí pri príležitosti 5.rokov jeho založenia. Cieľom tejto akcie bolo bližšie ukázať naše zariadenie širokej verejnosti. Začiatok programu bola svätá omša a po nej bolo pripravené občerstvenie pre všetkých hostí.Zamestnanci prítomným okrem iného odovzdali i malú pozornosť, darček. Po obede bolo posedenie pri hudbe na dvore zariadenia,Každý z hostí mal možnosť si prezrieť celé zariadenie. Chcem sa týmto poďakovať všetkým zamestnancom za ich pomoc a prácu pri organizovaní našej akcie. Chcem sa poďakovať aj všetkým ktorý nás prišli podporiť a navštíviť. Bola to krásna akcia a verím, že naše zariadenie sa predstavilo v tom najlepšom svetle.

 

Maľovanie v zariadení

V mesiaci september sme vykonali vymaľovanie interiéru zariadenia. Vymaľovaná bola len časť zariadenia a to časť ubytovacia. Financie od obce , ktoré sme dostali na realizáciu obnovy interiéru postačovali len na vymaľovanie tejto časti zariadenia. V budúcom roku by sme chceli vymaľovať aj ostatok zariadenia. Popri tom sa nám podarilo z vlastných zdrojov položiť novú podlahu v izbe č.8 a v sesterni.

 

Záhradný domček

V auguste sa nám podarilo zložiť a osadiť záhradný domček, ktorý sme tak potrebovali na uloženie rôznych vecí, ktoré sme doteraz museli skladovať v budove zariadenia. Domček nám skrášli aj dvor zariadenia. Opäť sa nám ho podarilo vybudovať svojpomocne za pomoci p. Poláka a p. Ambru. Ďakujeme

Osadenie tabúľ

V mesiaci auguste sa nám konečne podarilo osadiť tabule na budovu zariadenia, ktoré sme museli dať dole pred zateplením budovy. Osadením týchto tabúľ sme zviditeľnili zariadenie pre verejnosť a aj dodávateľov pre naše zariadenie. Za osadenie tabúľ sa chceme poďakovať p. Polákovi. Ďakujeme.

Stavba predzáhradky

Dňa 2. augusta sme si svojpomocne vybudovali predzáhradku pred budovou nášho zariadenia. Postavili sme ju na mieste na ktorom stála aj pôvodná. Vybudovaním tejto záhradky sme zabezpečili súkromie a bezpečnosť našich obyvateľov zariadenia a zlepšili celkový vzhľad budovy. Čaká nás ešte úprava vo forme riečneho kameňa  a dokončenie okienka pre sochu svätého Michala v spolupráci s OÚ. Za stavbu plotu sa chceme poďakovať mojim kamarátom, p. Ambrovi, p. Olšovskému a p. Polákovi.  Ďakujeme

 

Hudobné vystúpenie žiakov ZUŠ  Malacky

Dňa 15. júna v našom zariadení vystúpili žiaci ZUŠ z Malaciek so svojim hudobným programom pre našich klientov a zamestnancov. Žiaci predviedli svoju šikovnosť a umenie, ktoré všetkých potešilo. Pri niektorých pesničkách si zanôtili aj klienti. Hru a spev ocenili svojim potleskom. Chceme sa aj touto cestou im ešte raz poďakovať. Tiež chceme poďakovať aj pani Rummelovej, ktorá to všetko zorganizovala. Ďakujeme.

Betónovanie

V mesiaci jún zamestnanci OÚ v Závode nám vybudovali betónovú plochu pre osadenie záhradného domčeka, ktorý nám vytvorí tak potrebné miesto na uloženie zdravotných pomôcok, uloženie náradia a materiálu na zrušenie. Týmto uvoľníme priestory kotolne a príručného skladu. Týmto sa chceme poďakovať  OÚ za pomoc. Ďakujeme

Modernizácia jedálne

V našom zariadení sme sa rozhodli trocha zmodernizovať priestory jedálne. Zakúpením si nových jedálenských stolov a stoličiek sme skrášlili našu jedáleň a tým i spríjemnili klientom prostredie pri spoločnom stolovaní. Takto budeme môcť tieto priestory využívať i pre iné spoločenské aktivity. Chceli by sme i naďalej pokračovať skrášľovaním nášho zariadenia, ako nám to len financie a možnosti dovolia. Tešíme sa spoločne z každej maličkosti ktorá nám pomáha vytvoriť čo najkrajšie prostredie pre našich obyvateľov nášho zariadenia. Zároveň sa chem poďakovať p. Hupkovi, ktorí nám pomohol tento nábytok zložiť nakoľko bol doručený firmou v demonte, ešte raz veľmi ďakujeme.

 

Jarné upratovanie

I naše zariadenie sa zapojilo do Jarného upratovania, ktoré organizovala obec. Zúčastnili sa ho všetci zamestnanci. Upratali sme si okolie a vnútorné priestory zariadenia. Svojou návštevou nás poctil aj pán starosta. Po ukončení brigády sme si chvíľu spolu posedeli pri malom občerstvení a družnej debate. Toto sú tie správne chvíle kedy sa kolektív takýmto spôsobom zbližuje a utužuje. Verím, že takýchto spoločných akcií bude počas roku viacej.

Vecný dar

Od nášho dlhoročného priateľa a kamaráta p. farára Eduarda Heringa naše zariadenie dostalo darom kancelárske vybavenie  a to PC súpravu s tlačiarňou. Veľmi nám to pomohlo k modernizácii sesterne, kde sme mohli nahradiť starý PC novým. I touto cestou mu chceme zo srdca poďakovať a popriať veľa zdravia a Božieho požehnania. Ďakujeme.

ROK 2017
 
Príprava na Vianočné trhy

Naši klienti sa i v tomto roku pripravujú na Vianočné trhy. V rámci terapie vyrábajú rôzne výrobky, na ktoré sú náležite hrdí. Svojou prácou chcú dokázať, akí sú stále šikovný. Pod vedením terapeutky p. Rummelovej si spestria voľné chvíle prácou a na chvíľu zabudnú na svoje trápenia .

 

Zateplenie
V tomto roku sa nám podarilo zasa trocha skrášliť zariadenie a to zateplením a novou fasádou obytnej časti zariadenia. Po minuloročnej výmene okien sa nám podarilo za pomoci obci i nás skrášliť vonkajší vzhľad budovy zariadenia. Ešte nás čaká veľa práce, ale verím, že to všetko spolu zvládneme. Veď za krátku dobu sa nám podarilo starú budovu MŠ zmeniť na útulný domov pre našich seniorov. Nechceme ale zaspať na vavrínoch, ale sme odhodlaný  a s elánom pokračovať ďalej v skrášľovaním nášho zariadenia.

 

Vystúpenie detí

Deti ZŠ v Závode prišli potešiť našich klientov do zariadenia. Pekné odpoludnie im spestrili svojim krásnym vystúpením. Zaspievali a zatancovali na ľudovú nôtu. Mnohí klienti si známe pesničky zanôtili spolu s deťmi. Po skončení vystúpenia deti obdarovali seniorov malými darčekmi, ktoré sami vyrobili. Pre deti sme pripravili malé občerstvenie a tiež sme im rozdali darčeky vo forme sladkostí. Je to krásne, že naša mládež si dokáže nájsť cestu k starším a dokáže im prejaviť úctu a lásku. Ďakujeme.

 
Unín 2017

I v tomto roku sme sa zúčastnili na oslave 8. výročia  založenia DSS Barborka v Uníne. Celá akcia sa niesla v príjemnej atmosfére, ako vždy. Obyvatelia mali pripravený krásny kultúrny program, ktorý si sami nacvičili. Spestrením bolo i vystúpenie detí ZŠ a výborná hudba, ktorá hrala do tanca. Zamestnanci pre nás pripravili aj občerstvenie. Veríme, že sa i nám podarí zorganizovať podobnú akciu aj v našom zariadení.

 

 
Kúpacie kreslo

Za pomoci pána Poláka sa nám podarilo zreparovať staré kúpacie kreslo. Takýmto spôsobom sme získali funkčné kúpacie kreslo, ktoré nám výdatne pomáha pri kúpaní imobilných klientov. Touto formou sa nám zase podarilo skvalitniť poskytovanie služieb a ešte ušetriť nejaké to euro. Ďakujeme.

 
Kolky Malacky

7.Septembra sme sa zúčastnili na ďalšom ročníku kolkov v zariadení „Geriatrické centrum SENIOR“ v Malackách. Športové dopoludnie bolo tak ako po minulé roky super pripravené. Klienti si zašportovali a posedeli pri občerstvení a skvelej atmosfére. Súťaže sa zúčastnili i iné zariadenia z blízkeho okolia. Na záver pekného dopoludnia boli ocenení jednotliví súťažiaci diplomom a malým darčekom. Toto super dopoludnie sprevádzalo i krásne slnečné počasie.

 

DSS Unín

Dňa 28.Júna sme sa zúčastnili v DSS Unín ďalšieho ročníka súťaže: Cesta históriou. V príjemnej atmosfére domova sme sa veľmi dobre cítili. Naši klienti si preverili vedomosti z histórie a s chuťou si za súťažili. Dobre reprezentovali naše zariadenie. Na záver bolo posedenie pri hudbe a dekorovanie víťazov. I teraz zvíťazili všetci zúčastnení. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník, ktorého sa určite zase zúčastníme.

Vybavenie kuchyne

V zariadení sme sa rozhodli pripravovať raňajky, desiatu i olovrant vlastnými silami. Chceli sme pružne reagovať na požiadavky klientov, týkajúce sa kvality a pestrosti stravy. Po schválení hygienou sme za pomoci Obecného úradu, ktorý zakúpil chladničku a ohrievací pult na výdaj stravy, podľa požiadavky hygieny, pustili k príprave stravy vlastnými silami. My sme dokúpili regále do skladu potravín, ktorý sme vybudovali v priestore starej šatne pre personál. Máme vytvorené vlastné skladové hospodárstvo pre potraviny. Je to práca naviac ktoré musia opatrovateľky vykonávať, ale pre spokojnosť klientov sa to oplatí. I touto cestou by som im chcel poďakovať a hlavne p. Hupkovej, ktorá má na starosť sklad potravín a vytváranie jedálneho listu.V budúcnosti by sme chceli mať vlastnú kuchyňu, v ktorej by sme vedeli variť i pre dôchodcov v Závode, ako to bolo v minulosti.

 

 
Sušiak

Pre rýchle vysušenie prádla klientov sme za pomoci pána Poláka vybudovali sušiak na prádlo. Prádlo sa rýchlo vysuší a je aj pekne voňavé. Je to drobnosť, ale pre nás veľmi potrebná vec s ktorej máme veľkú radosť a úžitok. Popri tom sme  dokončili aj kúsok oplotenia, aby sme zamedzili voľnému  vstupu do objektu a tým chránili klientov i objekt zariadenia.

 
Budujeme 2017
I v tomto roku sa snažíme pokračovať v skrášľovaní nášho zariadenia. S pomocou Obecného úradu i svojpomocne, ako nám financie i sily dovolia. Dostali sme priestory bývalej ambulancie, ktoré sme využili na kancelárie riaditeľa a sestry. Zároveň sme tým vybudovali miestnosť pre archív, ktorý musíme mať zo zákona o Registratúre. Po bývalej riaditeľni nám vznikla šatňa pre personál, ktorú zamestnankyne dlho očakávali. Pred nasťahovaní sme osadili mreže na okná, aby sme predišli vlámaniu sa do týchto priestorov. Týmto spôsobom sme získali reprezentačné priestory vhodné prezentácie zariadenia.

90. rokov p. Jánošová

Dňa 4.1.2017  oslávila v zariadení významné životné jubileum 90. rokov naša obyvateľka  p. Jánošová. Príjemne spoločné posedenie so spolubývajúcimi , personálom a najbližšou rodinou v spoločenskej miestnosti.Spoločné posedenie s gratuláciou a malým občerstvením prispelo k dôstojnej oslave narodenín. Prajeme všetko najlepšie a hlavne zdravie do ďalších rokov života.


ROK 2016


Vianočné trhy 2016

V tomto roku sa naše zariadenie zúčastnilo už druhým rokom na miestnych Vianočných trhoch. Prezentovali sme sa výrobkami našich klientov. Tento rok sme spestrili ponuku výrobkov o výrobky z mydla a rôznych drobných upomienkových darčekov. Predajom týchto výrobkov sa  takto získané financie použijú na nákup materiálu pre výrobu výrobkov v rámci terapie a do rozvoja kvality poskytovaných sociálnych služieb v zariadení.

 


Pečieme perníčky

Klienti v rámci arteterapie  napiekli s p. Rummelovou chutné perníčky. Takto si klienti pripravujú sladkosti na Vianočné sviatky. Pri posedení s kávičkou, alebo čajom si potom  klienti pochutnávajú na svojich výrobkoch. Radi sa podelia i s personálom. Pri pečení si spomínajú na časy, keď si pripravovali sladkosti  ešte v rodinnom kruhu. I touto formou si pripomíname obdobie Vianoc v našom zariadení.


Sušenie ovocia na zimu

V zariadení v rámci terapie  opatrovateľky spolu s klientmi pripravovali ovocie a následne i sušili. Takto si pripravujú zásoby tak dôležitých vitamínov na zimné obdobie. Toto upravené ovocie počas zimných mesiacov konzumujú a to vo forme kompótov, čajov, alebo len tak pri posedení v spoločenskej miestnosti. Dobrú chuť!


Seminár o prvej pomoci

Dňa 9.11.2016 sme v spolupráci s  firmou Depend a za pomoci p. Velickej zorganizovali v našom zariadení seminár pre sestry a opatrovateľky na tému poskytovanie prvej pomoci. Akcia sa nám vydarila, čo je svedkom aj to, že sme mali veľkú účasť i z iných okolitých zariadení. Seminár splnil svoju úlohu, prítomní získali ďalšie dôležité poznatky a hlavne sme sa spoločne stretli a vymenili si medzi sebou nové poznatky. Budeme sa snažiť i v roku 2017 zorganizovať semináre a tým i zviditeľniť naše zariadenie.


Septembroví oslávenci

V piatok 30.septembra sme pripravili v zariadení malú oslavu pre našich septembrových oslávencov. Boli to klienti, ktorí v tomto mesiaci mali meniny, alebo narodeniny. Pri príležitosti ich sviatku im p. Rummelová spolu so zamestnancami a riaditeľom odovzdali kvety a zablahoželali. Potom bolo krátke posedenie s občerstvením. Takýmto spôsobom chceme ukázať, že na našich klientov nezabúdame a radi si pripomenieme s nimi ich životné jubileá.

 


Nový chodník

V týchto dňoch zamestnanci OÚ Závod dokončili vybudovanie nového chodníka pri budove DSS. Ďakujeme týmto obecnému úradu za financovanie i realizáciu tohto projektu na skrášľovanie okolia DSS. Ďakujeme.


Oprava ríny

V mesiaci september sa nám za pomoci pána Strmenského podarilo vymeniť rínu nad vchodom do budovy zariadenia DSS. Touto cestou mu chceme v mene klientov, zamestnancov i vedenia poďakovať za pomoc pri realizácii tejto výmeny. Ďakujeme.


Kolky Malacky 2016

Dňa 8.9.2016, sme sa zúčastnili na druhom ročníku v hre kolky v Malackách. Toto športové podujatie organizoval Senior Malacky už druhý rok. Akcia sa veľmi podarila a zase sme sa mohli stretnúť s našimi starými známymi. Trocha sme si zašportovali a potom sme posedeli pri malom občerstvení. Dobre nás reprezentovali i naše dve klientky, p. Rigáňová a p. Hlavenková, ktoré dostali za svoj výkon i malý darček a ocenenie. Ďakujeme zariadeniu Senior a hlavne p. Rummelovej za príjemný športový a spoločenský zážitok.


Máme nové plastové okná a dvere

Dokončili sme výmenu okien a dverí v celom areáli DSS. Po získaní dotácie z BSK sa nám podarilo zrealizovať tento náročný  a hlavne potrebný projekt. Všetko sme zvládli a dobrá vec sa nám podarila. Verím, že zariadenie ešte viac získalo na atraktívnosti a kvalite poskytovaných služieb. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Ďakujem za trpezlivosť klientom, personálu i pracovníkom firmy DATOM pri realizácii prác za plnej prevádzky zariadenia. Veríme ,že sa nám v budúcom roku podarí túto rekonštrukciu dokončiť a naša budova dostane novú fasádu a dobudujeme oddychovú zónu.


Zvyšujeme štandard zariadenia

V týchto dňoch sa nám podarilo dokončiť prestavbu troj lôžkovej izby na doj a jedno lôžkovú izbu. Touto zmenou sme zvýšili pružnosť pri obsadzovaní voľných miest klientmi. Vybudovaním vlastných toaliet sme zvýšili i štandard poskytovaného ubytovania. V budúcnosti by sme chceli takýmto spôsobom vybudovať sociálne zariadenia vo všetkých izbách. Touto cestou by sme sa chceli poďakovať p. Baďurovi  z Rohožníka za pomoc pri realizácii tohto projektu. Ďakujeme.


Terapia v plnom prúde

Klienti využívajú pekné počasie na príjemné posedenie vonku v areáli  DSS. Popri príjemnom posedení si aj  medzi sebou zasúťažia.  Pani Rummelová v rámci terapie klientom vždy pripraví nejaké príjemné prekvapenie pre spestrenie spoločných chvíľ vonku. Teraz súťažili v hode na plechovky a v streľbe kušou. Všetci klienti sa veľmi tešia na podobné aktivity.


Športový deň v Moravskom Sv. Jáne

Dňa 12.7.2016 sme sa zúčastnili na športových hrách v DSS  v Moravskom SV. Jáne. Radi sme prijali pozvanie pána riaditeľa  Baka. Naše zariadenie reprezentovala pani Hlavenková. Po veľmi peknom a hodnotnom športovom výkone dostala i pamätnú medailu. Pri spoločnom posedení sa srdečne zabávali všetci zúčastnení. Boli nadviazané nové priateľstvá s inými zariadeniami. Na záver sme  si prisľúbili, že sa takto budeme stretávať častejšie.


Spoločné chvíľky na dvore

Pekné a slnečné počasie nám umožňuje využívať dvor na spoločné posedenie na čerstvom vzduchu. Klienti veľmi radi chodia na dvor a spolu tam debatujú.Často si spolu pospomínajú na svoju mladosť a prežité chvíle. Ku skvalitneniu pobytu na čerstvom vzduchu by sme chceli prispieť i vybudovaním altánku. V týchto priestoroch by sme mohli byť vonku i za menej priaznivého počasia. Verím, že sa nám to podarí  zrealizovať v čo najbližšom možnom čase a za pomoci a prispenia obce.


Závodské Bezchleba Hody

Dňa 2.Júla sme sa zúčastnili na peknej spoločenskej akcii, ktorú organizoval OÚ Závod. Bezchleba hody boli príjemným a nezabudnuteľným zážitkom pre našich klientov. Veľmi ich zaujalo hudobné vystúpenie folklórnych skupín. Spoločne sme si aj zanôtili so spevákmi na ľudovú nôtu. Ďakujeme OÚ a p. starostovi za zabezpečenie výhodných miest pre našich klientov. Verím, že i takýmto spôsobom sa naši klienti  integrujú do obce Závod a budú ich plnohodnotnými občanmi.


Hráme kolky

V rámci sociálnej terapie a  pobyte na čerstvom vzduchu  naši klienti súťažili v hre kolky. Celú akciu, ktorá sa veľmi vydarila zorganizovala p. Rummelová a jej pomocníkom bol aj náš Miško. Klienti boli súťaživý a hrdý na svoje výkony. Na konci športového dňa boli vyhlásené výsledky. Všetci zvíťazili a hlavne strávili pekné chvíle vonku.


Noví obyvatelia DSS???  

Do nášho zariadenia nastúpili dedko Ignác a babka Terka. Sú to naši noví obyvatelia DSS. Je to úžasná dvojica, každé ráno sedia vonku na lavičke a všetkých zamestnancov milo vítajú do práce. Sú spokojní a milí, vydržia sedieť vonku celý deň. Pri odchode z pracoviska nás zase milo vyprevádzajú. Všetci sme si ich veľmi obľúbili .

 


Pečieme

V rámci pracovnej terapie s klientmi sme upiekli náš prvý koláč. Za pomoci klientov a personálu sme prvý raz vyskúšali našu kuchynku i nový sporák. Podľa receptu našich babičiek sme sa spoločne pustili do jablkového koláča. Klientky si pripomenuli časy, keď doma piekli pre svoje deti alebo vnukov. Pri kávičke s koláčom si spoločne po obede posedeli všetci. Bolo to príjemné spestrenie dňa. Už teraz sa tešíme na ďalšie pečenie.

DSC_0215 DSC_0217 DSC_0218


Sociálna terapia

V piatok 6. mája sa začala pod vedením p. PhDr. Silvii Rummelovej organizovať pravidelná sociálna terapia v  našom zariadení. Pod jej odborným vedením sa vykonávajú rôzne druhy terapií. I za tak krátky čas je vidieť veľký záujem klientov o jej terapeutické stretnutia, ktoré sú organizované každý piatok. Pani Rummelová vie klientov zaujať rôznymi aktivitami, ktoré si pre nich starostlivo pripraví. Naposledy s klientmi vyrábali pekné obrázky technikou plstenie. Výtvory klientov spestria interiér zariadenia a určite niektoré i ľudí, ktorí si ich kúpia na rôznych akciách a tým podporia naše zariadenie.

DSC_0257 DSC_0261 DSC_0264 DSC_0263 DSC_0261


Skrášľujeme okolie DSS

Ďalej sa snažíme skrášľovať si okolie nášho zariadenia. Veľkou pomocou je i náš Michal, ktorý u nás vypomáha a snaží sa plniť všetky úlohy týkajúce sa údržby okolia zariadenia DSS. Práce vykonáva v interiéri i exteriéri zariadenia. Momentálne dokončuje natieranie oplotenia. Tiež sa stará i o údržbu trávnej plochy na dvore areálu. Je obľúbený klientmi zariadenia s ktorými veľmi rád komunikuje.

DSC_0265 DSC_0266


Spevácky skupina Len tak zo Zohoru

V utorok 10. mája po obede navštívila naše zariadenie spevácka skupina “ Len tak“ zo Zohoru. Vystúpenie tohto súboru zorganizoval p. Kopáč, ktorý má v našom zariadení umiestnenú svoju mamičku. Vďaka jeho úsiliu i nápadu si mohli naši klienti vypočuť krásne piesne a zažiť príjemnú atmosféru. Celá akcia sa niesla  v príjemnej a srdečnej atmosfére. Z plánovaného hodinového predstavenia sa stalo srdečné stretnutie, ktoré trvalo viac ako tri hodiny. Spevákom i hudobníkom to krásne ladilo a ich piesne potešilo srdiečko všetkým nám. Pri rozlúčke sme si sľúbili, že sa určite zase stretneme. Ďakujeme.

DSC_0231 DSC_0253 DSC_0242 DSC_0246


Vystúpenie detí

V pondelok 9. mája prišli deti z miestnej MŠ a ZŠ spestriť doobedie našim klientom. Deti vystúpili s krásnym programom k príležitosti dňu matiek a otcov. Ich bezprostredné a pútavé vystúpenie potešilo nejedného klienta aj zamestnanca. Neraz sa v očiach našich klientov objavili i slzy, ale to boli slzy dojatia a radosti. Veľmi si vážime, že si detičky spomenuli i  na naše babičky a dedkov. Tiež ďakujeme aj ich učiteľkám ktoré s nimi program nacvičili. Na záver deti dostali malé občerstvenie i sladkosť. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

DSC_0219 DSC_0220 DSC_0221


Práca s klientom

Okrem obslužnej činnosti vykonávame i sociálnu prácu s klientom. V priestoroch spoločenskej miestnosti sa vykonáva sociálna terapia s klientom. Systémom rôznych sedení, cvičení pamäte, arómaterapie a pracovnej terapie sa snažíme pracovať s klientom s cieľom  zachovať čo najdlhšie klienta v čo najlepšom telesnom i duševnom stave. Od mája tohto roku nám bude pomáhať každý piatok i PhDr. Rummelová, ktorá prinesie do našej práce s klientom veľa nového a pomôže tiež našim opatrovateľkám sa vedomostne rozvíjať v svojej činnosti.

DSC_0179 DSC_0180 DSC_0181


DSS má už kamerový systém a systém privolania pomoci

V marci tohto roku sa nám podarilo svojpomocne vybudovať kamerový systém, ktorý nám monitoruje vnútorné priestory v zariadení. Prevádzkovaním tohto kamerového systému sa zvýšila starostlivosť o klientov a aj štandard zariadenia, Z miestnosti sesterne je možná kontrola klientov pohybujúcich sa po zariadení.  Vlastnými silami sme si vybudovali aj  systému privolania pomoci ktorý ma každý klient priamo u posteli a centrálny pult je v miestnosti sestry. Týmto sa zvýšila bezpečnosť klientov a aj ich komfort. Nakoľko sme obe tieto akcie robili svojpomocne podarilo sa nám ušetriť nemalé finančné prostriedky. Toto cestou chcem poďakovať p. Olšovskému a p. Markovi za montáž a zhotovenie systému privolania pomoci a p. Polákovi za montáž kamerového systému, ĎAKUJEME!!!!!

DSC_0194 DSC_0197 DSC_0210


Supervízia

V našom zariadení 12. februára tohto roku prebehla  supervízia. Supervíziu  vykonal  p. Slavomír Krúpa so svojou skupinou. Vzácna návšteva prišla z Bratislavy. Priebeh supervízie sa niesol v príjemnom  a priateľskom ovzduší. Komisia rozprávala s klientmi, personálom i vedením. Načerpali sme veľa nových poznatkov a informácií. Výsledok supervízie bol výborný. Na záver sme sa dohodli o pokračovaní spolupráce i v následujúcich rokoch.

DSC_0190 DSC_0191


Rok 2016

Rozlúčka so starým rokom 2015

Zamestnanci DSS sv. Michala si 11.12.2015 zorganizovali posedenie  v jedálni spojené s rozlúčkou starého roku 2015. Na tomto príjemnom a podarenom posedení sa stretli všetci zamestnanci zariadenia. Spoločne si pripravili rôzne pochúťky, zákusky, chlebíčky a občerstvenie. Celý kolektív na chvíľku zabudol na rôzne problémy na pracovisku a veselo sa bavil. Verím , že takto sa kolektív ešte viac stmelí a spoločne bude plniť náročné pracovné úlohy i v roku 2016. Dúfam, že sa takto budeme stretávať častejšie i s rodinnými príslušníkmi zamestnancov a spolupracovníkmi, ktorí nám  veľmi pomáhajú počas roku.

SAM_0585 SAM_0586 SAM_0589 SAM_0591 SAM_0593  SAM_0596 SAM_0605  SAM_0608

Vzácna návšteva z Ministerstva práce a sociálnych veci ČR a SR

Dňa 9.12.2015 naše zariadenie navštívila vzácna návšteva z Ministerstva práce a sociálnych vecí z Českej a Slovenskej republiky. V delegácii za Českú republiku boli prítomní: p. Jana Hanzalíková, námestníčka ministerky soc. vecí ČR, p. Lýdie Sovadinová, vedúca oddelenia pre odvolávanie a právnu agendu pre Zlínsky kraj. Túto delegáciu sprevádzali : p.Nadežda Šebová, generálna riaditeľka sekcie sociálnej a rodinnej politiky  ministerstva SR a p. Peter Szabo , riaditeľ odboru sociálnych služieb ministerstva SR. Delegácia si prezrela zariadenie, porozprávala sa s klientmi. Potom nasledovala  krátka beseda medzi delegáciou a vedením nášho DSS, na ktorom sa zúčastnil i starosta a predseda Správnej rady DSS p. Ing. Vrablec Peter a riaditeľ DSS p. Mgr. Hlavatý Emil. Diskutovalo sa o problémoch financovania takýchto zariadení , jej legislatíve a o problémoch všeobecne. Pani námestníčka sa kladne vyjadrila o našom zariadení a veľmi sa jej páčil rodinný charakter zariadenia. Pochvaly smerom k nášmu zariadeniu sme dostali i od našich zástupcov ministerstva. Veľmi nás tieto slová potešili a dodali nám ďalšie sily na pokračovanie v nastúpenej ceste. Na záver sme si odovzdali malé pozornosti a adresy pre prípadnú ďalšiu  spoluprácu. Toto vzájomne stretnutie obohatilo obe strany novými skúsenosťami.

SAM_0575 SAM_0576

Vybavenie ošetrovne

Na základe výbornej spolupráce s Nemocnicou Malacky , sa nám podarilo získať potrebné zariadenie na vybavenie miestnosti ošetrovne v  našom zariadení aby sme mohli splniť požiadavky zákona. Doplnili sme nové vyšetrovateľské lôžko, germicídny žiarič a dva obedové stolíky k posteli klienta. Tento materiál nám odpredali za symbolickú cenu a po malej rekonštrukcii, ktorú sme si urobili vlastnými silami ich môžeme používať. Týmto spôsobom sa nám zase podarilo ušetriť nie malé finančné prostriedky. Zároveň sme v ošetrovni osadili malé umývadlo s teplou vodou a dávkovačom dezinfekčného roztoku čím sme splnili požiadavky hygieny .

DSC_0220 DSC_0221

Budujeme a modernizujeme

Zase sa nám podarilo trocha zlepšiť podmienky v našom zariadení. Podarilo sa nám dokončiť oplotenie a osadiť novú bránku, ktorá umožní voľný pohyb klientov po zariadení a zamedzí samovoľnému opusteniu zariadenia niektorými klientmi.Týmto opatrením sme zvýšili ich osobnú bezpečnosť. Za finančnej pomoci OÚ Závod sa nám podarilo naštartovať i modernizáciu plynovej kotolne. Osadili sme nový úspornejší plynový kotol a vymenili  obehové čerpadlo. Veríme, že je to len začiatok a že časom vymeníme i druhý kotol a tým zmenšíme náklady na vykurovanie objektu DSS.

DSC_0211 DSC_0219

DSC_0215 DSC_0217

Kolky 2015 v Malackách

Dňa 16.9.2015 zorganizovalo Geriatrické centrum Senior v Malackách druhý ročník súťaže v kolkoch, ktorej sme sa i my aktívne zúčastnili. Športová súťaž medzi jednotlivými zariadeniami prebiehala v srdečnej a športovej atmosfére. Jednotliví súťažiaci sa navzájom povzbudzovali. Na konci športového súperenia bolo krátke vyhodnotenie, ocenenie všetkých športovcov. V krátkom občerstvení si jednotliví účastníci vymenili medzi sebou pocity a zážitky z dnešnej akcie. Nadviazali sa nové priateľstvá a spoločne sme sa poďakovali usporiadateľom tohto podujatia za veľmi vydarenú športovú akciu. Vzájomne sme si dali prísľub, že sa tu zase o rok zídeme.

DSC_0176DSC_0192DSC_0193

Výročie 6.rokov DSS  Barborka UNÍN

Pani riaditeľka Mgr. Štetinová nás pozvala dňa 3.9.2015 na oslavu  6. výročia vzniku DSS  Barborka v Uníne. Stretnutie prebiehalo v krásnej a srdečnej atmosfére. Klienti zariadenia pripravili krásny kultúrny program a bohaté občerstvenie. Tejto oslavy  sa zúčastnili okrem nás aj iní klienti zo zariadení DSS Trnavského kraja. Veríme, že i naše zariadenie bude môcť v budúcnosti zorganizovať podobnú akciu a budeme sa môcť takto stretnúť v našom zariadení DSS sv. Michala v Závode.

DSC_0151 DSC_0156 DSC_0161 DSC_0157 DSC_0149

Návšteva poslanca NR SR p. Mikloška v našom zariadení

Naše zariadenie navštívil 5.11.2015  poslanec NR SR p. Mikloško so svojim sprievodom. Stretnutie s klientmi nášho zariadenia prebiehalo v príjemnej atmosfére. Pán poslanec diskutoval s klientmi i so zamestnancami o problémoch ktoré nás trápia, ako je pomoc a finančné dotácie na zariadenia pre seniorov a aká je perspektíva do budúcnosti. Pán poslanec prisľúbil, že bude naše požiadavky a podnety predkladať na zasadnutiach NR SR. Pri rozlúčke sa obe strany obdarovali drobnými pozornosťami a rozlúčili sa s prísľubom, že sa spoločne ešte stretnú.

DSC_0213 DSC_0214

Bojujeme s horúčavami

Vysoké teploty vonku aj vo vnútri zariadenia spôsobujú zdravotné problémy starším ľuďom a nie dobre vplývajú i na pracovný personál. Naše  zariadenie zakúpilo 7 ks ventilátorov pre každú izbu klientov jeden , aby sme aspoň takýmto spôsobom spríjemnili ovzdušie vo vnútri ubytovacích priestorov. Vieme, že týmto všetko nevyriešime, no na zakúpenie klimatizácie pre jednotlivé priestory momentálne nemáme. Zateplenie budovy a výmena okien by bolo riešením, ale to si musíme naplánovať do budúcnosti vo spolupráci s obcou.

DSC_0111 DSC_0112

Modernizácia miestnosti sestry

Koncom mesiaca Júl 2015 sa nám podarilo zmodernizovať priestory ošetrovne novým zo zákona vyhovujúcim vybavením. Jedná sa o dve plechové skrine na lieky. Tieto spĺňajú predpis o ukladaní liekov v zariadení DSS. Zase sa nám oplatila dobrá spolupráca s Nemocnicou Malacky, menovite sa chcem poďakovať pánovi Ing. Bardúňovi. Dostali sme dve staršie vyradené skrine, ktoré sme si svojpomocne opravili. Nové skrine sa pohybujú v cene cca 600 eur za kus. Nám sa podarilo zreparovať dva kusy v cene cca 200 eur, tak že sme ušetrili asi 1000 eur. V modernizácii chceme i naďalej pokračovať. V blízkej budúcnosti by sme chceli spustiť kamerový systém kontroly objektu zariadenia, ktorý bude monitorovať vnútorný priestor zariadenia, hlavne chodby a vstup do areálu z vonku. Taktiež máme už rozpracovaný systém privolania pomoci na izbách núdzovým tlačítkom z každej jednotlivej postele. Tento signál bude vyvedený v miestnosti ošetrovne. Cenové ponuky na tento zabezpečovací systém boli od 2300 až 3000 eur, nám sa to podarí svojpomocne do výšky max. 1000 eur. Takýmto spôsobom sa snažíme zvyšovať štandard a kvalitu poskytovaných služieb v našom zariadení.

DSC_0108 DSC_0110 DSC_0003 DSC_0002 DSC_0019 DSC_0018

Ach to parkovanie

Chceli by sme touto formou poprosiť vodičov motorových vozidiel, aby boli tolerantný voči našim klientom a neparkovali im pod oknami ich izieb. Počas týchto letných dní mávame otvorené okná a pri štartovaní vašich motorových vozidiel nám plyn z výfukov ide priamo do izieb. Tiež i zvuk motora pod oknami vyrušuje našich klientov. Verím, že všetci budete tak dobrí a budete parkovať len na miestach na to určených. Ďakujeme.

IMAG0902 IMAG0905 IMAG0908

Spestrenie parku

I naši zamestnanci prichádzajú s rôznymi nápadmi ako si spestriť náš dvor v areáli DSS. Výborným nápadom bolo i osadenie tují k plotu areálu a tým tak vytvoriť prírodnú stenu pre oddelenie parku od cesty. Zamestnanci zariadenia sa starajú i o  kvetinovú výzdobu priestorov zariadenia a tým zvyšujeme kvalitu života naším klientom. Týmto spôsobom skrášľujeme prostredie nášho zariadenia a tým spríjemňujeme pobyt našim klientom.

IMAG0887 IMAG0889 IMAG0892 IMAG0893

Nový plot

V zariadení sa nám podarilo vybudovať nové oplotenie, ktoré nám ohraničí oddychovú zónu areálu a umožní  uzavrieť dvor. Týmto opatrením sme umožnili voľný pohyb klientov po areáli zariadenia a zamedzili sme útekom klientom zo zariadenia. Výrazne nám pomohol pán Krajčír, ktorý nám ochotne pomáha v budovaní parku vo dvore zariadenia. Chceme sa mu i touto formou srdečne poďakovať.

IMAG0830 IMAG0848 IMAG0850 IMAG0852

Návšteva v Uníne

Dňa 16.6. 2015, sme sa zúčastnili športových hier v DSS Barborka v Uníne. Veľmi radi sme prijali pozvanie od pani riaditeľky Štetinovej. Toto zariadenie sme už navštívili druhý raz a veľmi sa nám tam páčilo. Akcia bola výborne zorganizovaná a pre všetkých zúčastnených určite nezabudnuteľný zážitok. Veríme , že i my budeme môcť sa prezentovať podobným spôsobom a tak pozvať k nám, do nášho zariadenia i klientov z iných zariadení. Momentálne však stále u nás prebiehajú stavebné úpravy na to , aby sme i my mali dôstojné priestory pre organizovanie rôznych spoločenských akcií.

IMAG0872 IMAG0883 IMAG0886

Chvíle oddychu

Naši klienti trávia chvíle oddychu pod dozorom opatrovateliek v priestore spoločenskej miestnosti a na dvore areálu, kde si krátia voľné chvíle spevom, maľovaním, výrobou rôznych upomienkových darčekov a spoločenskými hrami, či sledovaním televízie. Ich najobľúbenejšia spoločenská hra je „človeče nehnevaj sa“. Takýmto spôsobom je vykonávaná i arteterapia s klientmi. Tešíme sa na dobudovanie oddychovej zóny na dvore areálu DSS. Verím, že vo vybudovanom altánku budeme môcť zorganizovať ešte viac spoločných posedení v príjemnom prostredí pre našich klientov i pre návštevy z iných zariadení.

IMAG0772 IMAG0773 IMAG0817 IMAG0820

Sponzorský dar

Do nášho zariadenia sa nám podarilo vybaviť sponzorský dar od nášho dodávateľa inko- pomôcok. Veľkú zásluhu na zrealizovaní tohto projektu mala p. PhDr. Velická, ako dílerka tejto firmy a preto i touto formou jej chceme poďakovať. Klientom sa tento darček veľmi  páči  a radi pri ňom trávia spoločné chvíle v spoločenskej miestnosti. Hlavne chlapi si ho nevedia vynachváliť pri sledovaní MS v hokeji. V budúcnosti by sme takýmto spôsobom chceli zabezpečiť menšie TV prijímače do každej izby v zariadení.

IMAG0786 IMAG0787

Hurá na trávnik

Prišlo jaro a náš trávnik  sa prebudil zo zimného spánku. Pýta si starostlivosť formou zalievania s častým kosením. Pre uľahčenie o túto formu údržby sme do zariadenia zakúpili novú motorovú kosačku i bubon s hadicou a  s rozstrekovačom vody. Personál sa ochotne ujal práce o starostlivosť nášho trávnika. Tento zelený koberec spríjemňuje posedenie našich klientov na dvore zariadenia. Do budúcnosti by sme chceli vybudovať vlastnú studňu i so systémom automatického zavlažovania.

IMAG0804 IMAG0814

Modernizácia miestností

Na základe požiadaviek pri kontrole NKÚ sme museli vykonať dve stavebné zmeny v objekte DSS. Podarilo sa nám vybudovať novú šatňu pre personál, ktorá spĺňa dané podmienky, ktoré stanovuje príslušný predpis. Pri tejto prestavbe sme vybudovali i utlmovaciu miestnosť, ktorou sme splnili i poslednú požiadavku NKÚ. Touto cestou sa chceme poďakovať pánovi Krajčírovi, ktorý celú prestavbu realizoval. Pri prestavbe mal super nápad s vybudovaním malej kaplnky pre nášho patróna sv. Michala, ktorý bude umiestnený na prednej strane budovy.

IMAG0742 IMAG0743 IMAG0754 IMAG0810 IMAG0811 IMAG0812

Úprava okolia DSS

Za výdatnej pomoci OÚ v Závode a jeho zamestnancov sa podarilo vykonať úpravu okolia vchodu do zariadenia. Pán starosta nám zabezpečil pracovníkov i materiál na vykonanie potrebnej úpravy, nakoľko počas daždivých dní bol vchod zaplavený  dažďovou vodou. Ešte raz ďakujeme za pomoc.

IMAG0756 IMAG0759

Prvé teplé slnečné lúče

Nedávno sme privítali príchod jari a hlavne prvých teplých slnečných lúčov. Celé zariadenie sa prebudilo do krásneho slnečného dňa. Spoločne s opatrovateľkami sme si spoločne vychutnávali slniečka na našom dvore, kde máme krásny trávnatý koberec. Trocha sme si zašportovali s loptou i posedeli vonku na lavičkách. Celú zimu sme očakávali keď budeme môcť chodiť von na dvor. Verím, že sa nám podarí dobudovať tento rok zelený park a budeme si môcť posedieť i v novom drevenom altánku .

IMAG0734 IMAG0737 IMAG0739 IMAG0740

Modernizácia pomôcok pre upratovanie

Pre naše zariadenie sme zakúpili nový upratovací vozík, ktorým uľahčíme prácu našej p. upratovačke. Touto modernizáciou aj splníme podmienky na zvyšovanie hygieny  a poriadku v našom zariadení. Veľmi nás poteší, keď sa nám podarí v našom zariadení niečo  zlepšiť, alebo zmodernizovať. Dokážeme sa tešiť i z takýchto maličkostí.

IMAG0731

Svätá omša s p. farárom Eduardom

V našom zariadení sa nám podarilo nadviazať peknú spoluprácu s pánom farárom Eduardom s farnosti Malé Leváre. Vždy rád a s ochotou prichádza do nášho zariadenia za našimi klientmi , porozprávať sa , vyspovedať a ak je potrebné zastúpi i pána farára zo Závodu pri vysluhovaní  svätej omše.  Veríme , že táto spolupráca sa bude naďalej rozvíjať. Veľmi nás teší ,že i obyvatelia Závodu prichádzajú k nám do zariadenia na sv. omšu v tak hojnom počte.Foto: vo  fotogalérii

IMAG0717IMAG0729

 
Vianoce 2014

Atmosféra pokojných Vianoc bola prítomná i v našom zariadení. Pokojné prežitie vianočných sviatkov predchádzala i samotná príprava rôznych ozdôb i malých darčekov, ktoré vyrobili klienti nášho zariadenia vlastnými rukami, za výdatnej pomoci našich opatrovateliek. Samotná oslava Vianoc vyvrcholila spoločnou večerou 24. 12. 2014 o 16.00 hodine. Prítomní klienti mali pripravené pekné posedenie s večerou a po večeri riaditeľ zariadenia rozdal drobné darčeky pri Vianočnom stromčeku. Darčeky obdržali i klienti, ktorí boli doma.

IMAG0661  IMAG0664 IMAG0670 IMAG0673 IMAG0674IMAG0622 IMAG0624

 
Návšteva Denného stacionára v Malackách

Dňa  17.12.2014, sme sa zúčastnili na akcii “ Deň otvorených dverí“, na ktoré nás pozvalo vedenie tohto zariadenia. Návštevou tohto zariadenia sme načerpali nové poznatky a nápady v práci s klientom. Pani riaditeľka  Dujsíková nám umožnila sa zoznámiť so zariadením, ktoré sa nám veľmi páčilo a nás i veľmi inšpirovalo. Mali sme možnosť si pozrieť i susedné zariadenie, mestské centrum sociálnej pomoci. Pani Mgr. Ondrisková  našim opatrovateľkám i klientom predstavila výrobky , ktoré ich klienti vyrábajú. Táto akcia bola veľmi pekná a pre nás veľmi poučná. Bolo to veľmi príjemné stretnutie. Pri odchode sme  všetci dostali malú pozornosť a dali sme si sľub, že sa budeme spolu častejšie stretávať pri rôznych spoločenských, športových a kultúrnych akciách. Verím, že i nám sa podarí na budúci rok zorganizovať deň otvorených dverí u nás v Závode.

IMAG0652 IMAG0653 IMAG0655 IMAG0656 IMAG0658

Hurá máme kúpacie lôžko !!!!!!
V mesiaci December sme dostali výbornú pomôcku do nášho zariadenia, je to kúpacie lôžko. Toto zariadenie nám veľmi uľahčí prácu s imobilnými klientmi  pri kúpaní. Dievčatá si ho vyskúšali na klientoch a veľmi si ho pochvaľujú. Chceme sa touto formou poďakovať OÚ Závod, ktoré ho vybavilo na MPSVaR v rámci dotácie na rok 2014. I v tomto roku sme spoločne dali žiadosť na  ministerstvo, na finančný príspevok pre dobudovanie oddychovej zóny – parku v zariadení a kúpu nových TV prijímačov na izby a spoločenskú miestnosť. Veríme, že nám ministerstvo pomôže týmto spôsobom zlepšiť a spríjemniť bývanie klientov v našom zariadení.

IMAG0650 IMAG0651

IMAG0694 IMAG0695 IMAG0696

Oslava 80- rokov p. Rybárovej Otílie

Ďalším oslávencom krásneho životného jubilea v mesiaci  December bola pani Rybárová, ktorá oslávila 80 – te narodeniny. Príjemné posedenie v kruhu spolubývajúcich, zamestnancov i blízkej rodiny s malým občerstvením , ktoré pripravila  rodina p. Rybárovej sa konalo v spoločenskej miestnosti v zariadení DSS. Všetci prítomní popriali veľa zdravia a spokojnosti do ďalších rokov jej života. Riaditeľ zariadenia odovzdal kyticu oslávenkyni v mene zamestnancov zariadenia.

IMAG0630 IMAG0633  IMAG0635 IMAG0638 IMAG0639 IMAG0640 IMAG0641 IMAG0642 IMAG0643

Oslava narodenín p. Krajčovič 91  rokov

V mesiaci december oslávil pekné životné jubileum náš klient pán Krajčovič Štefan. Všetko najlepšie, spokojnosť a hlavne zdravie mu zaželali všetci spolubývajúci a personál zariadenia. Blahoželanie bolo spojené i s príjemným spoločným posedením s malým občerstvením a sladkosťami.

20141203_122634 20141203_122651

 
Budovanie oddychovej zóny – park DSS

V týchto dňoch sa v našom zariadení doslova zo dňa na deň objavil nový trávnik na našom dvore. Týmto spôsobom sa započali práce na vybudovaní oddychovej zóny. Za veľkej pomoci OÚ a ich pracovníkov sa dar v podobe trávnika od súkromnej spoločnosti premenil na krásnu trávnatú plochu na ktorú môžeme byť pyšní. Máme rozpracovanú žiadosť na dotácie od MPSVaR pre rozvoj sociálnej a pracovnej terapie. V budúcnosti by sme chceli po schválení dotácií vybudovať altánok , chodníky s lavičkami a oplotenie.

IMAG0595IMAG0598IMAG0605IMAG0616IMAG0617IMAG0620

Budujeme

V našom zariadení pokračujeme v prestavbe zariadenia. Vrámci zvyšovania počtu ubytovacích miest v zariadení sme dobudovali  dvojposteľovú izbu pre klientov a tým sme dosiahli počet ubytovacích miest v počte 18. Následne sa nám podarilo i vybudovať  riaditeľňu, ktorá už spĺňa základné požiadavky. Bez obetavej a hlavne rýchlej spolupráci s p. Krajčírom by sa nám toto dielo určite nepodarilo v tak krátkej dobe vybudovať a tým by sme ohrozili navýšenie počtu klientov, preto i touto formou sa mu chceme poďakovať.

IMAG0568 IMAG0521 IMAG0523 IMAG0572 IMAG0602 IMAG0600

Vystúpenie detského tanečného súboru v DSS
V našom zariadení vystúpila detská tanečná skupina pod vedením p. Mgr. Šišolákovej z miestnej ZŠ . Svojim programom spestrili jedno sobotňajšie popoludnie klientom nášho domova v rámci mesiaca  úcty venovaného starým ľuďom. V závere vystúpenia  klienti odovzdali deťom drobné darčeky a sladkosti. Deti opätovne obdarovali klientov drobnými darčekmi a spoločenskou hrou Kolky. Veríme , že podobných spoločných stretnutí bude ešte viacej.

IMAG0525IMAG0527IMAG0552IMAG0555IMAG0562

Riaditeľ DSS predstavuje domov divákom Západoslovenskej televízie!

DSS sv. Michala v Závode  – video

Svätá omša v DSS

Dnes 6.11.2014 sme mali svätú omšu v našom zariadení. Tohto obradu sa zúčastnili i obyvatelia obce Závod v hojnom počte, za čo im patrí veľká vďaka. Je pekné, že i občania obce sa zaujímajú o život v našom zariadení. Obrad prebehol v dôstojnej atmosfére. Verím, že sa takto budeme i naďalej v našom zariadení spoločne stretávať. Chcem sa týmto spôsobom poďakovať všetkým, ktorý nám pomohli zorganizovať toto spoločné stretnutie. Fotografie vo foto galérii.

IMAG0578

Oslava narodenín p. Resslerovej

Dnes 27.10.2014 sme spoločne oslávili narodeniny našej milej klientky p. Resslerovej. K blahoželaniu sa pripojil i riaditeľ DSS s personálom. Pri spoločnom posedení sa k blahoželaniu pripojili i všetci spolubývajúci klienti. Oslava sa niesla v pokojnej a veselej atmosfére. Spoločné chvíle si spríjemnili aj malým občerstvením v podobe drobných sladkostí.

IMAG0504IMAG0511

 

Veselo do kola

V našom zariadení sa snažíme spríjemniť chvíle klientom organizovaním rôznych spoločenských akcií. Pri spoločných posedeniach v spoločenskej miestnosti si nájde personál čas i na spoločný tanec s klientmi. Je našou prvoradou povinnosťou vytvoriť obyvateľom zariadenia čo najlepšie prostredie, v ktorom sa budú cítiť čo najlepšie. Verím, že sa nám to spoločnými silami darí.

IMAG0486IMAG0491IMAG0489

Nová strecha

Chceme sa touto cestou poďakovať všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a pomohli nám vymeniť strechu v našom zariadení. Stav starej strechy bol už v havarijnom  stave a bolo ju už treba vymeniť. Osobitné poďakovanie patrí celému tímu OÚ Závod na čele s pánom starostom. Verím , že i v budúcnosti budeme spoločnými silami skrášľovať naše zariadenie DSS sv. Michala. (Priebeh prác vo foto galérii)

IMAG0500

 Oslava sv. Michala  v našom zariadení

Dnes 29.9.2014 sme mali v našom zariadení veľký sviatok. Dnes mal meniny náš patrón zariadenia sv. Michal. Pri tejto príležitosti sa konala svätá omša a vysvätenie budovy zariadenia DSS. Zároveň nám žiaci ZŠ v Závode spolu so speváckou folklórnou skupinou tiež zo Závodu predviedli pekný kultúrny program v krojoch pre našich klientov. Príjemne nás všetkých prekvapila tak hojná účasť obyvateľov obce Závod. Týmto gestom prejavili spolupatričnosť a podporu nášmu zariadeniu. Verím, že sa i naďalej budeme spolu stretávať na rôznych akciách v našom zariadení  i na svätých omšiach, ktoré budú v našom zariadení. Chcem sa ešte raz všetkým zúčastneným poďakovať za účasť a tým i  za prejavenú podporu a ocenenie našej práce celého kolektívu pracovníkov zariadenia

SAM_0457SAM_0426SAM_0403.IMGP6974

Oslava narodenín klientky p. Mníchovej

Dňa 18.9. 2014 naša obyvateľka nášho zariadenia oslávila 83. narodeniny v kruhu svojich spolubývajúcich. K tomuto vzácnemu jubíleu sa pripojil i kolektív pracovníkov DSS. Riaditeľ v mene všetkých zamestnancov odovzdal kyticu p. Mníchovej a zablahoželal jej k jej sviatku. Akcia pokračovala malým posedením v spoločenskej miestnosti pri hudbe a malom občerstvení . Celá akcia prebiehala v peknej rodinnej atmosfére a prispela k obohateniu spoločného života obyvateľov nášho domova. Ďalšie fotografie vo fotogalérii.IMAG0425

 

Návšteva DSS Barborka v Uníne.

Dňa 3.9.2014 sa naše zariadenie zúčastnilo osláv 5. výročia založenia DSS Barborka v Uníne. Na oslavu nás pozvala p. riaditeľka  Mgr. Štetinová. Stretnutie sa konalo v príjemnej a   rodinnej atmosfére. Obyvatelia DSS Barborka v Uníne mali pripravený pekný kultúrny program. O skvelú atmosféru sa postarali i hudobníci, ktorí hrali  do tanca. Spestrením programu bolo i vystúpenie detí zo ZŠ v Uníne. Veľmi nás oslovilo vystúpenie speváckého súboru v ktorom sa predstavila i p. riaditeľka. Na záver kultúrneho programu si pre nás pripravili ukážku Unínského kroja a začepenie nevesty. V tomto zariadení sme sa cítili veľmi príjemne. Veríme, že i naše zariadenie bude môsť v budúcnosti zorganizovať podobné stretnutie v našom zariadení.

riaditeľ DSS sv. Michala